Реклама / Ads
6| 3007 |07.06.2024 НОВИНИ

В Нидерландия: "Наративът за възхода на крайната десница е победен. Това е послание за останалата Европа: излезте и гласувайте!"

.
Бас Ейкхаут и Герт Вилдерс
Левите и зелените партии в Нидерландия заявиха, че крайната десница може да бъде победена, след като екзитполовете показаха, че прогресивният алианс има малка преднина пред националистическите си съперници в първия ден на европейските избори.
 

Нидерландските избиратели бяха първите, които бяха призовани да гласуват в четиридневното демократично упражнение, в което гражданите на 27-те държави-членки на ЕС избират 720 представители в единствения в света пряко избран транснационален парламент, предаде The Guardian.





Проучванията сочат, че твърдо десните и крайно десните партии са на път да постигнат най-добрите си резултати в историята, въпреки че техните представители вероятно ще останат разпръснати между поне две групи и неприсъединили се евродепутати, което ще притъпи силата и влиянието им.

 

Проучване на изхода от изборите, проведено от нидерландската национална телевизия NOS в четвъртък, показа, че алиансът „Зелени и леви“ е на път да спечели осем места, точно пред крайнодясната Партия на свободата (PVV) на Герт Вилдерс със седем места. Допустимата грешка е едно място, което предполага, че е възможно равенство.

 

И двете страни обявиха победа. Бас Ейкхаут, ветеранът в ЕП от Зелените, който е общият водещ кандидат на своята група, заяви: "Наративът за възхода на крайната десница беше победен. Това е послание за останалата част от Европа: излезте и гласувайте!".

 

Вилдерс заяви, че се „гордее“ с резултатите на партията си през последната година, като посочи първото ѝ място на националните избори, които я вкараха в управляваща коалиция за първи път.

 

В петък гласуваха гласоподавателите в Ирландия и Чешката република, а в събота ще бъдат отворени избирателните секции в Латвия, Малта, Словакия и Италия. Гласуването в Италия продължава в неделя.

 

По-голямата част от гражданите на ЕС, включително в най-големите държави членки - Франция, Германия, Испания и Полша, ще гласуват в неделя, а сравнително окончателна оценка на резултатите се очаква в ранните часове на понеделник.





Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се кандидатира за втори мандат, проведе в петък кампания в Австрия за своята дясноцентристка Европейска народна партия. Фон дер Лайен, която обеща повече европейско сътрудничество в областта на отбраната и нова „структура“ за борба с чуждестранната намеса в политиката на ЕС, призова хората да гласуват за „силна Европа... която може да се защитава“.

Въпреки че Дон дер Лайен остава ясен лидер, има сериозна вероятност тя да не успее да получи одобрението на следващия Европейски парламент.

 

Един от високопоставените дипломати на ЕС прогнозира, че фон дер Лайен има 80-85% шанс да бъде преназначена от лидерите на ЕС и 60-65% шанс да получи мнозинство в парламента. Тя трябва да спечели поне 361 гласа, което е обикновено мнозинство от 720-те евродепутати, които ще заемат местата си през юли.

 

Европейският парламент ще играе решаваща роля и при прилагането на „зелената сделка“ - отговора на Европа на климатичната криза.

 

Избирателната активност ще бъде внимателно наблюдавана в неделя: през 2019 г. избирателната активност скочи до 25-годишен връх от 50,7%.

Катрин де Врис, професор по политически науки в университета „Бокони“, прогнозира „затвърждаване на малко по-висока избирателна активност ... защото залогът е по-голям, когато става въпрос за европейски въпроси“.





Според нея хората могат да бъдат мотивирани да гласуват както от „раздразнение“ от решенията на ЕС, така и от подкрепа за европейския проект. По-високата избирателна активност „не е непременно положителна или отрицателна; тя просто означава, че хората са по-наясно с нещата, които се случват на ниво ЕС“, каза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2590 |07.06.2024 Весела Чернева: Ако не гласуваме, даваме ръст на крайната десница . 2| 2525 |07.06.2024 Eвропейските политически семейства - колко са и кого включват? . 3| 5799 |07.06.2024 Русия на Путин: Високи военни заплати на работниците, растеж на ипотечните кредити, процъфтяващ хазарт . 1| 2493 |07.06.2024 Зам.-министър: Зрелостниците имат по-висок резултат, но да се има предвид промяната в скалата за оценяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads