Реклама / Ads
0| 6578 |09.10.2023 НОВИНИ

Никола Янков: Бюджетът не е пробит, има обаче странни компенсации за зърнопроизводители, миньори и т.н.

.
Никола Янков Източник: стопкадър, bTV
"Бюджетът на държавата не е пробит, въпреки данните за консолидиран дефицит от 780 милиона лева или 0.4% от прогнозния БВП. Месец по-рано той беше беше близко до балансиран". Това коментира Никола Янков, финансист и бивш заместник-министър на икономиката.
 

"Имаме планиран дефицит към края на годината от 3%, който най-вереоятно ще бъде изпълнен. Моментните колебания от месец за месец не трябва да са някакъв проблем или повод за притеснение", каза той в интервю за БНР.

 

Той обаче посочи друг сериозен проблем пред стабилността на държавните финанси:

 

"Има заявки за нови, големи по размер и непредвидени харчове, свързани със странни компенсации на най-различни сектори, като зърнопроизводители, миньори и т.н. Правителството омеква към такива претенции. Това продължава да е основният модел на правене на политика в България. По този начин държавата се управлява от хората с най-много и най-тежка строителна и моторизирана техника -  тези, които могат да дойдат в центъра на София и да блокират магистралите". 

 

Тези неща всъщност са риск за бюджета, а не самата рамка, която е заложена - тя е добра, отбеляза експертът. 

 

Датата 01 януари 2025 година просто беше съобщена от служебното правителство на Радев, когато то се отказа от поставената цел за влизане в еврозоната през 2024 година, обясни Никола Янков.

 

"Това стана без дебати и аргументи. Беше второто отлагане. В момента Министерството на финансите просто препотвърди датата, която беше заявена през февруари тази година. Не виждам обаче конкретни действия, които да се предприемат. Все още е неизвестен главният преговарящ от България с еврогрупата. Не е ясно и къде е политическият център на този процес". 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3735 |09.10.2023 Зам.-председателят на ЕК Схинас: Ако България и Румъния са в Шенген, ще се повиши нивото на колективната ни сигурност . 1| 5855 |09.10.2023 "Уолстрийт Джърнъл": На тайни срещи в Бейрут представители на Иран, Хамас и Хизбула са планирали атаката срещу Израел . 8| 4298 |09.10.2023 Стефан Гамизов: Няма време, трябва ни 80 000-на армия за бой в градска среда . 4| 3982 |09.10.2023 ЖП трафикът между Северна Корея и Русия на "безпрецедентно" високо ниво. За какво говорят покритите вагони?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads