Реклама / Ads
4| 4450 |14.04.2020 НОВИНИ

Д-р Николай Брънзалов: Не са ни учили да преглеждаме пациенти по телефона

.
Д-р Николай Брънзалов Източник: БГНЕС
Никой от лекарите не е учен как да лекува пациенти по телефона. Това обаче е единственият начин за контакт между лични лекар и пациентите в момента.
 

"Преглед по телефона е нещо неосъществимо. Стараем се да осъществяваме бърз контакт с пациентите, които имат оплаквания, но може да има изкривявания", коментира пред БНР д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

 

Той коментира, че често хората прибягват до самолечение и късно търсят лекарска помощ. Според него това често се случва при хора, завърнали се от чужбина, които нямат личен лекар в България.

 

По време на Великденските празници са нужни по-строги мерки заради реалния риск от епидемични взривове по храмовете, категоричен беше д-р Брънзалов.

 

Заместник-председателят на БЛС припомни, че за вирусна инфекция антибиотиците не са подходящото лечение и уточни, че не се изписват антибиотици по телефона, защото за тях трябва рецепта. Той изтъкна, че решението ще е електронната рецепта. Българският лекарски съюз и Съюза на фармацевтите водят разговори за въвеждането на електронна рецепта, посочи д-р Брънзалов.

 

Лекарят уточни, че личните лекари не трябва да посещават пациентите по домовете им:

"Ако не опазим лекарите, ще стане като в Италия - те признаха, че не са опазили медицинските си специалисти. Нямаме алтернатива, с която да можем да се справим. опитваме се максимално близо да бъдем до нашите пациенти. Трябва да гледаме на всеки от тях като на потенциално заболял от Covid-19".

 

Във връзка с настояването на БЛС за "зелен коридор" за деца в парка и за отваряне на женските консултации, д-р Николай Брънзалов каза, че отговорът от Министерството на здравеопазването е бил, че на този етап не може да се осъществи.

 

Ще намерим решение и за ваксинирането на децата по имунизационния календар, но науката казва:

 

"В епидемична обстановка да се поставя на изпитание имунитетът на пациентите по друг повод - е рисково!".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5535 |14.04.2020 Д-р Николай Михайлов: Заради смисъла бихме жертвали живот . 6| 4931 |10.04.2020 Николай Марков: Няма разлика между Шипка и Великден за истинския българин . 27| 15303 |09.04.2020 Николай Василев: През декември изхарчихме 6 млрд, но не мога да ви кажа за какво . 7| 5233 |07.04.2020 Реаниматор: Повярвайте ми, за това не сме учили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads