Реклама / Ads
7| 8201 |21.05.2017 НОВИНИ

Д-р Николай Петров: Клиничните пътеки си изиграха ролята

.
Д-р Николай Петров Източник: БГНЕС
Системата на клиничните пътеки си изигра времето и ролята. Клиничната пътека е вкарване на рамка с мотива, че се залага на еднакво качество в различните болници. Това е добрата страна на клиничните пътеки. Лошата е, че те не покриват всички разходи. Не покриват например придружители, а те понякога са необходими. Ако имаш фрактура, пътеката покрива само нея. Тя не лекува причината. Това заяви в предаването „120 минути” здравният министър ген. д-р Николай Петров.
 

Има императивен срок на престой по клинична пътека, но пациентът може да остане още в болничното заведение по преценка на лекаря. Имал съм пациентка във ВМА, която е лежала 4 месеца. Няма такава пътека. Ако престоят се проточи, сумата не се проточва, продължава ген. Петров.

 

Диагностично свързаните групи са по-справедливи от клиничните пътеки, но ще струват с 30% повече. Това прави още 1 милиард.

 

Няма да вървим към връщане на пръстовия отпечатък. Ще вървим към рамка, която няма да има авторство, а ще е наднационална. Още обсъждаме тази рамка.

Д-р Петров обясни как е стопил разходите на ВМА по времето, което бе неин директор. Орязахме разходите за охрана, смених антибиотика например... Орязването на разходите обаче не е панацея, но помага. Ще настоявам за повече пари в здравеопазването”.

 

Тъй като д-р Петров наследи ген. Тонев като директор на ВМА, той заяви: „Ген. Тонев направи много за ВМА, дори за моето израстване. Заболя ме много за неговите обвинения. Виждах се с него на кафе на Прошка". 

 

Попитан какво трябва да се направи за психично болните, за да не представляват заплаха за хората, здравният министър отговори: „Трябва да има регистър на психично болните. Имаше такъв, но бе закрит. Някои психично болни имат оръжия и са опасни”.

 

На финала на разговора ген. Петров направи следното обръщение към своите колеги и техните пациенти:

„Вярвайте на своите лекари, не ги съдете толкова тежко, защото те са като вас. Ние също сме пациенти. На лекарите пожелавам здраве и вяра. Искам да се обърна към специалистите по здравна грижа, те са най-неоправдани и са най-нископлатени. Ще мислим и за тях”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6091 |17.05.2017 Назначиха Николай Пехливанов за областен управител на София област . 1| 3516 |09.05.2017 Николай Ненчев застава пред съда за МИГ-29 . 2| 4563 |05.05.2017 Николай Нанков: Предстоят структурни и кадрови промени в АПИ . 0| 4972 |29.03.2017 Избраха проф. Николай Петров за шеф на 10 000 лекари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads