Реклама / Ads
15| 3377 |19.02.2023 НОВИНИ

Николай Василев: Неприемането на еврото е управленски провал

.
”Отлагането на приемането на еврото е управленски провал, но ако се появи правителство, което знае какво прави, можем да се присъединим към единната валута в началото на 2024г.” Това каза в предаването „120 минути“ по БиТиВи финанситът и бивш министър на икономиката Николай Василев.
 

Николай Василев каза: „Разочарован съм от това, че България сама се отказа от срока 1-ви януари 2024г. за приемане на еврото. Това, което се случи, според мен е комбинация от управленски провал и цивилизационно предателство.“ той обясни, че визира четирите служебни кабинета и редовното правителство на Кирил Петков. Според него всички тези хора са направили всичко възможно, за да не се приближим към единната европейска валута. Нещо повече – те дори на отдалечили България от нея за неопределен период от време.

 

Николай Василев посочи: „Не зная защо служебният финансов министър трябваше да казва каквото и да било тази седмица. Има избори и то съвсем скоро. Смятам, че ако се появи едно прозападно реформаторско правителство, което знае какво прави, може да постигнем срока 1-ви януари 2024г.“

 

Финансистът хвърли вината за инфлацията върху Кабинета „Петков“. Според него политиките, които редовното правителство водеше, напомпаха цените: „Въпреки това проблемът може да бъде решен, защото тази година се очертава постепенно овладяване на инфлацията.“ Василев беше категоричен, че ако всичко друга в България бъде наред и имаме подкрепа от страна на западните партньори, страната ни все пак може да влезе в еврозоната дори с малък компромис. За него проблемът с бюджетния дефицит е по-наболял от този с инфлацията.

 

Василев каза: „Ако следващото правителство вкара в парламента бюджет без дефицит, това може да ни вкара в еврозоната. Ако те обаче имат намерение да отворят дефицит от 5-10 млрд. лв., ние може още едно десетилетие да не се присъединим към единната европейска валута“, отбеляза още Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3647 |17.02.2023 Асен Василев: Правителството в нарушение се отказа от Еврозоната . 5| 4903 |15.02.2023 Василев: Най-големият шарлатанин е Радев, не е изключено негов съветник да е в следващия ”Магнитски” . 21| 4532 |15.02.2023 Асен Василев: Когато САЩ казват, че ГЕРБ са нанесли щета за 600 млн. лв., е ясно къде са отивали парите . 14| 10681 |15.02.2023 Николай Радулов: Ива Митева е инициаторът за свалянето на Никола Минчев като председател на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads