Реклама / Ads
6| 3956 |08.09.2023 НОВИНИ

Нинова: Пак ли няма един виновен в държавата за това, което се случва?

.
Корнелия Нинова
”Няма ли най-накрая да има един виновен в държавата за това, което се случва?” Това попита от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Нека заедно, стратегически, държавнически, да си свършим работата – не да правим промяна на промяната на закона при всяко наводнение", призова тя.

 

По нейно предложение още в началото на изслушването на премиера народните представители отдадоха с едноминутно мълчание почит към паметта на загиналите българи в бедствието по Черноморието.

 

„БСП внасяме официално писмено предложение – да създадем в парламента една група, която да събере всички законодателни предложения, да поканим хора, които разбират от тази материя и да вземем разумни стратегически решения. Този въпрос вече не може да се решава на парче – иска комплексен, стратегически и държавнически подход. Само комисията при г-н премиера няма да може да свърши тази работа“, посочи лидерът на социалистите, цитиран от пресцентъра на формацията.

 

„Вчера, когато поискахме изслушването на акад. Денков, отбелязахме разбирането си, че става дума за комплексни причини за случилото се – обективни – природни, и субективни. Не за пръв път стават трагедии, които отнемат живот и унищожават имущество – държавно и частно. С пълно разбиране сме за това и въпреки тези причини, бихме искали да чуем конкретни отговори на някои въпроси, които чухме и от хората по време на тези изтекли вече 2 дни“, обърна се към премиера Корнелия Нинова и зададе въпросите:


„Появи се официална информация от официални държавни медии, че има преливане на два язовира през стената. Вие сега казахте, че няма такова нещо и язовирите не са преливали вода през стената. Този въпрос винаги стои при такива случаи. Спомням си и Мизия – дълго време се твърдеше, че няма такова нещо, после се оказа, че една каскада от 6 язовира са тръгнали към Мизия с 4 метра вълна. Питам Ви, кое от двете е вярно – има ли преливали язовири и второ, чия собственост са те – държавна, общинска или са дадени на концесия, на някой безхаберен концесионер“, попита лидерът на социалистите.

 

На второ място тя постави въпроса вярно ли е, че част от хората няма да получат обезщетение, защото пострадалите им имоти не са техните постоянни къщи и домове, става въпрос за каравани, временни постройки и т.н.

 

На трето място Корнелия Нинова подчерта, че само 10 от 360 корита и обекти са финансирани и какво ще предприеме правителството за останалите 350?


„Четвърто – няма ли накрая да има един виновен в държавата за това, което се случва? Спомнете си всички наводнения, всички трагедии и си отговорете на въпроса - има ли един наказан държавен служител, кмет, общински съветник, концесионер на язовир, който, за да си гледа шараните и да печели, не го поддържа, не го профилактира и т.н. Един? Големият въпрос за справедливост и правосъдие в България стои. И за уж правосъдната реформа“, обърна се към премиера и народните представители Корнелия Нинова.

 

Лидерът на социалистите подчерта, че въпросът е комплексен и очерта три проблема: „Първият е за системата на язовири в България. Изключително разпокъсана собственост - никой не знае поне за над 100 язовира кой стопанисва, кой отговаря за тях, нарушени взаимоотношения между държава, общини, областни управители и частни собственици и концесионери. Първа задача, според нас, е да се сложи ред в тази система. И ние имахме готовност за този ред“, посочи Корнелия Нинова.

По думите ѝ вторият сериозен проблем са реките – инертни материали, непочистени корита, липса на финансиране към кметовете. „Този въпрос трябва да се реши. И тук ще коригирам някои колеги – инертни материали се дават най-често на концесия, т.е. отново идва големият въпрос кои свои обекти държавата дава на концесия на частни лица? Защото, ние твърдим, че водите на България са елемент на националната сигурност и трябва да се стопанисват, управляват и контролират от българската държава чрез нейните официални органи“, заяви лидерът на социалистите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3937 |08.09.2023 МВнР: Няма пострадали и бедстващи български граждани при наводненията във Волос . 67| 26332 |07.09.2023 Премиерът Денков: Ако не беше България, може би нямаше да има Русия . 17| 14567 |07.09.2023 BIRD.BG: Река Черна изчезва от кадастъра и става парцел за застрояване, собственост на един от “Килърите” . 2| 4017 |07.09.2023 НАТО си затваря очите: Няма умисъл в падането на части от руски дрон в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads