Реклама / Ads
30| 9776 |29.12.2021 НОВИНИ

Нищо ново! Прокуратурата тупа топката по разследването за „Хемус“, вика Рашков на разпит, оправдава се с МВР

.
Бойко Рашков срещу Иван Гешев - рунд пореден
Нищо ново на фронта! Прокуратурата тупа топката по разследването за АМ „Хемус“. Сега държавното обвинение е измислило да привика шефа на МВР Бойко Рашков на разпит като свидетел. Освен това прокурорите се оплакаха, че МВР не им е дало информация по делото, макар те да са господари на разследването. Ето какво заявиха подчинените на Иван Гешев:
 

"Бойко Рашков ще бъде призован по установения в закона ред, за да даде в качеството си на свидетел пред наблюдаващите прокурори показания относно това каква информация му е известна за местоположението на паричните средства, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Причината - интервю на вътрешния министър за националното радио, в което той казва, че за него "не е тайна къде са отишли тези средства".

 

Това е единственият начин според българските закони известните на г-н Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства в наказателния процес, за да се постигне осъдителна присъда", посочват от ръководството на Софийска градска прокуратура.

 

В случай, че министър Рашков посочи в своите показания конкретни физически лица или търговски дружества, от страна на СГП ще бъдат извършени всички възможни, съгласно НК, действия като разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин.

 

На брифинг относно досъдебно производство, известно сред обществеността като делото "Хемус", бе съобщено още, че органите на МВР не са предоставили никаква информация пред наблюдаващите прокурори относно движението и местонахождението на паричните средства, включително и за това къде биха могли да са трансферираните суми след преминаването им през т.нар. фирми-бушони.

 

Органите на МВР не са предоставили данни както и за възможното лице или лица, както и юридически такива, които може да се разглеждат като евентуален краен получател на инкриминираните парични средства, допълват от прокуратурата.


На 21 декември Софийският апелативен съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Борислав Колев, обвиняем за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за ЛОТ 5 от Автомагистрала "Хемус". Определението бе постановено във връзка с протест на Софийската градска прокуратура срещу определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение "домашен арест".

 

В същия ден единственият обвиняем по аферата "Хемус" до момента се срещна с вътрешния министър и главния прокурор. До срещата се стигна чрез посредничеството на неговия брат, който се обърна към медиите за съдействие.

 

Разследването е белязано от високо напрежение между МВР и прокуратурата и обвинения за натиск от страна на служители на ГДБОП върху наблюдаващите прокурори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 36271 |24.12.2021 От прокуратурата скачат като ”пуканки” след изява на Бойко Рашков за аферата "Хемус" . 5| 6519 |23.12.2021 Атанас Атанасов: Ясно се вижда симбиозата между прокуратурата и правителството на Борисов . 4| 4584 |23.12.2021 Атанасова смята, че не било редно да се коментира работата на МВР и прокуратурата. А ”червената линия Рашков”? . 8| 4897 |23.12.2021 Адвокат: Обвинението срешу шефа на ГДБОП е гротеска, прокуратурата пак прикрива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads