Реклама / Ads
6| 6130 |19.06.2010 НОВИНИ

Ниската активност остави Габрово без кмет

.
Изборният ден в Габрово приключи с много ниска избирателна активност. Най-вероятно бъдещият градоначалник ще се избере на балотаж. В късния следобед е проверяван сигнал за купуване на гласове. Днес 64 791 жители на Габрова избираха своя градоначалник.
 
За кметския стол се бореха седем кандидати -Николай Сираков (ГЕРБ), Ради Стоянов (Атака), Николай Григоров (БСП), Николина Карабелова (НДСВ), Пенчо Пенчев (РЗС), Боян Савянов (Българска социалдемокрация) и Ива Николова ("Синята коалиция плюс", която в Габрово обединява девет политически формации).

Към 16 часа днес избирателната активност в града е била ниска, като вота си са упражнили около 20q87% от избирателите.

По данни на РИК до момента няма подадени сигнали за купуване на гласове, каквито имаше по време на предизборната кампания. Повечето от случаите, за които е сезирана общинската избирателна комисия са за агитация.

Единственият инцидент в ранните часове на деня е това, че се е наложило вратите на две централи на политически партии да бъдат разбити.

Причината - запълване на ключалките с каноколит. Заради забраната за политическа пропаганда в изборния ден не се съобщава кои са двете политически партии. Полицията е уведомена за случаите.

НДСВ-Габрово е изпратило две жалби до председателя на Общинската избирателна комисия в града Иванка Баева.

Едната жалба е свързана с нарушение в избирателната секция в село Гергини, където кметският наместник Румяна Кушева е прекарала близо 2 часа. Според предизборния щаб на НДСВ това е предпоставка за директно упражняване на натиск върху свободната воля на избирателите.

Втората жалба е свързана с вандалски действия в района на Националната Априловска гимназия в деня за размисъл - петък, 18 юни, когато около 17.45 часа двама представители на партия „Атака" са разрушили изградената шатра на партията.

И предизборният щаб на БСП изпрати жалба до Общинската избирателна комисия за това, че в района на ОУ „Христо Ботев", на разстояние по-малко от позволеното има разположен бус, облепен с агитационни материали на партия „Атака", което е в нарушение на избирателния закон.

Частичните избори за кмет на Габрово се наложи да се проведат след като Томислав Дончев стана министър по управление на средства от Европейския съюз.

Предизборната кампания не бе лишена от скандали между различните партии, които участват във вота. От ГЕРБ се отказаха да приемат подкрепата на ДПС за кандидата им на изборите. РЗС обвини ГЕРБ в опит за купуване на секционни избирателни комисии. От своя страна АТАКА също обвиняват РЗС в опит за купуване на гласове.

Председателят на НДСВ Христина Христова заяви, че ГЕРБ-Габрово е разцепен на четири, борещи се за надмощие групи. Според царистите при кандидата на Синята коалиция говоренето е надхвърлило търпимостта на въздържаните габровлии. Атака също не са на особена почит в града. От НДСВ виждат в подкрепата на ДПС за кандидата на ГЕРБ бъдещата коалиция за местните избори следващата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5028 |17.06.2010 Прокурорка постави на нож Велчев и М. Попова . 3| 4638 |16.06.2010 ГЕРБ накупили цели секции в Габрово преди вота? . 16| 4887 |10.06.2010 Зад гърба на Волен ГЕРБ сключи съюз с ДПС за Габрово? . 2| 4862 |09.06.2010 МВР спъвало РЗС на изборите в Габрово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads