Реклама / Ads
0| 19026 |11.07.2024 НОВИНИ

Нотариуси сигнализират: Проблем със сделките с имоти и коли

.
Проблеми с изповдването на сделки
Нотариуси сигнализират, че има проблем с изповядването на сделки за продажби на имоти и автомобили. Причината е, че в системата на НАП публични задължения на продавачите, за които срокът за плащане не е изтекъл и не подлежат на принудително събиране, излизат като такива. В същото време без плащането им продажбата на имота или колата не може да се осъществи, посочва депутатът Станислав Богдански.
 

Той пита министъра на финансите Людмила Петкова дали има софтуерен проблем в системата на НАП.

 

В отговор от Министерство на финансите напомнят, че НАП е разработила електронна услуга, с контролиран достъп, която от 3 май тази година се ползва от нотариусите, съдиите по вписванията и служителите на Агенцията по вписванията за проверка на задължения при сделки.

 

Системата дава справка за размера на изискуемите публични задължения, които не са погасени в срок, тоест в справката не се включват тези, за които срокът за доброволно изпълнение не е изтекъл, посочва министърът. Там не са включени и задължения, които са отсрочени, разсрочени или изпълнението им е спряно.

 

Когато нотариусът установи, че продавачът има задължения, сделката може да се осъществи едва след като те бъдат платени.

Над 2 млн. лева в хазната за два дни след промяната на сделките при нотариусите

 

В редки случаи може при плащането на тези задължения със сумата да се погаси главница по друго задължение на продавача, тъй като срокът му за доброволно изпълнение още не е изтекъл към датата на справката. Това се случва заради правилото в закона, че погасяването на лихвите става след погасяване на главниците на всички задължения, обяснява Петкова. Така продавачът може да се окаже със задължение, независимо, че е внесъл пари за плащането му. Според министъра именно това правило води до проблеми със справките от НАП при сделки с имоти и коли.

 

Затова от НАП препоръчват нотариусите да съветват продавачите предварително да проверят за наличие на техни задължения в Портала за електронни услуги на агенцията или в най-близкия й офис и при възможност да ги платят преди сделката.

 

Според данни на министерството ефектът от тази промяна за хазната е изключително положителен, като от началото на услугата до 30 юни тази година са направени 281 244 проверки от нотариуси и съдии, за 153 142-ма души, като при 52718 от тях са установени задължения към момента на справката. Платените суми за този период са близо 58 млн. лева.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3145 |11.07.2024 Парламентарната група на ДПС изключи още 17 народни представители. ПП-ДБ взима втория мандат . 1| 2999 |11.07.2024 Суша: Критично ниски нива на водата в част от язовирите у нас . 4| 2560 |11.07.2024 Депутатите питат за "Боташ" и бития от полицай младеж на "Градина" /видео/ . 2| 2908 |11.07.2024 Пленарният ден започна с протест и декларация за Доспат /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads