Реклама / Ads
4| 5693 |09.03.2018 НОВИНИ

Нотев: Чашата е преляла, но общественото мнение не винаги е мерило за истината

.
Случаят с д-р Иван Димитров е показан, че общественото мнение не е мерило за истината. Трябва да дадем яснота какво държавата дължи на гражданите, както и да предупредим бандитите какво ги очаква от закона ако нахлуят в частен имот. Д-р Димитров сам каза, че чашата е преляла, след като това е поредното нападение.
 
Тези поредици от нападения наистина стават много. Това заяви юристът и зам.-председателят на НС Явор Нотев в сутрешния блок на БНТ.

"В Закона за неизбежната отбрана се описва, че при свръх увреждане и страх деянието да се защитиш е оправдано", категоричен бе Нотев.

Ето и какво гласи Законът: Деянието, извършено в състояние на неизбежна отбрана, е правомерно, общественополезно и необходимо, затова при пряко и непосредствено общественоопасно нападение върху държавни и обществени интереси и върху личността или правата на всеки гражданин има право да се противопостави и отблъсне или да помогне да бъде отблъснато нападението. това гласи Законът за неизбежната отбрана. Съответствието между защитата и нападението се определя от съвкупността на всички елементи, отнасящи се до силата и интензивността на нападението и защитата, значимостта на защитавания и увреден обект, степента на опасността, застрашаваща нападнатия, неговите сили и възможности за отбрана, средствата за нападение и защита, мястото и времето на нападението и др.

"Съдът трябва да чуе и изследва фактите, след което да вземе решение за присъдата. Балансът трябва да го намери съдията. Ако някой непознат е надвиснал над леглото ми в дома ми, няма какво да се доказва, че съм стресиран, то е ясно. Тогава трябва да се защитавам както мога. Промени в законодателството трябва да има. Трагично е състоянието на правната култура. Одобрявам промените в Закона за неизбежната отбрана, които Бойко Борисов предложи", допълни Нотев.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4924 |23.11.2017 Явор Нотев: Явно Симеонов не е бил информиран за оставката на Главчев . 0| 6916 |13.07.2017 Таня Андреева: Случаят с д-р Гагова преля чашата . 0| 6108 |28.06.2017 Явор Нотев: Да бързаме бавно е по-добрият вариант . 3| 5015 |20.04.2017 Явор Нотев: Хората са отвратени от политическите борби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads