Реклама / Ads
0| 3095 |27.02.2023 НОВИНИ

Нова страница: Какво се разбраха ЕС и Обединеното кралство за Северна Ирландия?

.
Британският премиер Риши Сунак сключи нова сделка с Европейския съюз относно търговските правила за Северна Ирландия. Сделката сложи край на години преговори, започнали след излизането на Великобритания от ЕС. По думите на Сунак новата сделка ще отвори и нова страница в отношенията на Лондон с блока. Главата на Даунинг Стрийт №10 определи споразумението като "решителен пробив".
 

Двете страни в спора са се съгласили да облекчат търговските правила за британската провинция и да дадат на нейните законодатели повече контрол върху законите, които трябва да следват. Това означава, че Лондон и Брюксел са постигнали компромис около първоначалната сделка за Северна Ирландия. Ще бъде създадена "Нова рамка за Уиндзор". 


Северна Ирландия, британска провинция, има отворена граница с Ирландия, член на ЕС. Всяко връщане към твърда граница можеше да застраши мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия религиозно и политическо насилие в Северна Ирландия.


Подписаното при излизането на Лондон от ЕС споразумение, известно като "Протокола за Северна Ирландия", на практика създаде граница за някои стоки, движещи се от Великобритания, защото запази Северна Ирландия в единния пазар на стоки на ЕС. Това също остави Северна Ирландия подчинена на някои правила на ЕС, въпреки че не е член на блока.


Схващанията, че протоколът подкопава мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство, предизвикаха гняв сред мнозина в юнионистките общности.

 

Успехът на сделката вероятно ще зависи от това дали тя ще убеди Демократическата юнионистка партия (DUP) да прекрати бойкота си на споразуменията за споделяне на властта в Северна Ирландия. Те бяха централни за мирното споразумение от 1998 г.


Сунак вероятно ще говори за факта, че е осигурил това, което той описа като "спирачка на Стормонт", което според него ще позволи на Стормонт - регионалното събрание - да спре прилагането на законите на ЕС в Северна Ирландия за стоки.


Остава да видим дали новите условия ще стигнат достатъчно далеч, за да сложат край на политическата безизходица в Северна Ирландия и да задоволят критиците във Великобритания и провинцията.


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Съдът на ЕС ще има последната дума по въпросите на правото на Европейския съюз и единния пазар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4019 |27.02.2023 Очаквано Иван Христанов създава нова партия . 4| 2928 |27.02.2023 Край Ихтиман полицията арестува нова група мигранти . 2| 3968 |24.02.2023 Асен Василев: Рухна идеята, че големите държави трябва да определят какво се случва . 3| 3560 |24.02.2023 Нинова нареди листите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads