Реклама / Ads
0| 3836 |06.04.2022 НОВИНИ

Новата сделка за изтребители F-16 разбуни парламента

.
В парламента
Страстите в парламента около въпроса за потенциалната нова сделка за закупуване на още 8 американски изтребители F-16 разбуниха залата. Нито управляващите, нито опозицията са единни дали да купуваме още бойни самолети.
 

Вчера премиерът Кирил Петков съобщи, че българското правителство ще вземе решение на базата на оферта от американската страна, каквато все още не е получена. И упрекна бившите управляващи от ГЕРБ, че когато са сключили предната сделка с Вашингтон за закупуване на F-16, са решавали „на крак”.


Това ядоса депутатите на Бойко Борисов. На брифинг в парламентарните кулоари днес те определиха коментарите на Петков като „поредните глупости, изказани от министър-председателя, в опита му да бъде оригинален”. Герберите саркастично препоръчаха на управляващите да проведат „обучение на тема отбрана” на премиера и министрите му.


От „Продължаваме промяната” подкрепиха лидера си Петков. Депутатът от формацията Благовест Белев обяви, че можем да получим следващите 8 самолета на по-ниска цена от първата осмица. Той констатира, че това е знак за повишеното доверие на САЩ към България.


Борислав Гуцанов от БСП обаче каза обратното – че очакваната цена ще бъде дори по-висока от предишната. И заяви, че е „безумно” слаба икономика като българската да предава милиарди на САЩ чрез покупката на скъпи оръжия.

 

Христо Иванов от ДБ предпазливо коментира, че преговорите трябва да продължат, като се търсят оптимални условия. „Не можем да си позволим да не инвестираме в модернизация на въоръжените сили”, отбеляза той.


Тошко Йорданов от ИТН заяви, че страната трябва да притежава отбранителни способности, но напомни, че първата партида от изтребители все още е „само на хартия”.

 

Националистите настояха условията по всички договори за закупуване на оръжие от САЩ да бъдат преразгледани. От ГЕРБ-СДС, които сключиха сделката за първите 8 самолета, увериха, че условията са стандартни, договорите са публични и никой, който търси нередности, няма да открие такива.

 

По-нататък дискусията продължи във взаимни обвинения в лъжа. От БСП твърдяха, че руснаците са си плащали неустойките при забавяне по договори, за разлика от американците. Хората на Борисов отвръщаха, че това е невярно. И питаха какво са свършили новите управляващи, за да получи страната ни компенсации от Вашингтон заради забавената доставка на първата партида от 8 броя F-16.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3041 |06.04.2022 Ген. Спасов: Минимум 72, а не 16 изтребители са ни нужни, за да сме сила във въздуха . 0| 3084 |05.04.2022 Белият дом: Новата фаза на войната в Украйна може да продължи няколко месеца или повече . 0| 3025 |31.03.2022 Зам.-военният министър: Военна помощ за Украйна не значи война, но няма да пратим изтребители . 0| 13780 |30.03.2022 Изтребителите Ф-16 скараха депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads