Реклама / Ads
28| 7253 |13.01.2024 НОВИНИ

Новата тактика на ГЕРБ: Като не можем да махнем Асен Василев, поне да го омаскарим

.
Финансовият министър Асен Василев Източник: БГНЕС
Докато българският Facebook елит се занимава с неуспешния опит за Чаталджагейт и още преглъща, че няма нищо сензационно в стъкмистиката около винетките, всички пропуснаха много ключов момент от подготовката за ротацията.
 

А именно, странните изявления от политици и активисти от ГЕРБ-СДС отпреди няколко дни, че най-добре финансовият министър и съпредседател на ПП Асен Василев да стане вицепремиер в мандата на Мария Габриел.

 

Зад този алогизъм от страна на ГЕРБ-СДС има най-малко две цели. Първата е да заблуди феновете на ПП-ДБ, че Василев вече се е сдушил с ГЕРБ и е част от техния отбор. Няма по-сигурен начин съпредседателят на ПП да бъде компрометиран пред своите и да загуби позиции в партията. Втората цел е да предизвика разкол между премиера Николай Денков и финансовия му министър – пък дай Боже да се хванат за гушите за вицепремиерския пост. След като обаче Василев не прояви никакъв интерес, а Денков тотално уби интригата, като обясни колко ще се радва да види своя съпартиец в ролята на вице, за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов изглежда не остана нищо друго, освен да призове да се спазва първоначалната уговорка за ротацията.

 

Дали тази интрига съвпадна случайно с недобре изпипаната атака срещу Асен Василев и съпартиеца му Даниел Лорер около имота на Чаталджа остава загадка. Но няма как да не отбележим, че жената с винетките, купувач на имота, е получила сериозен пробив в бизнеса си не сега, а след като е взела лиценза за национален доставчик по времето на ГЕРБ през 2019 година. И до идването на кабинета Денков, когато най-накрая бяха лицензирани други доставчици, си беше монополист. Да припомним, че в предишното Народно събрание ПП-ДБ предложиха законопроект, с който таванът на таксите за посредниците на винетки трябваше да се намали от 7% на 3%, но ГЕРБ се възпротивиха. Сега, провокирани от Facebook скандала около лицата на ПП, депутатите от ПП-ДБ го внесоха отново - и сега гласуването няма как да мине под радара.

 

Асен Василев е несменяем при ротацията между Денков и Габриел и това е въпрос на оцеляване на сглобката. Но няма съмнение, че до последно ще има атаки и опити да бъде дискредитиран. Защото всяко решение на Министерски съвет задължително се съгласува и с финансовото министерство. А ГЕРБ едва ли харесват това. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9564 |13.01.2024 Русия предприе нова масирана атака по територията на Украйна, 8 от 37 ракети са свалени . 5| 4315 |13.01.2024 Миниван с 12 нелегални мигранти катастрофира в Русе . 7| 4424 |13.01.2024 Социологът Първан Симеонов: Правителството към момента няма алтернатива . 3| 4297 |13.01.2024 Кирил Вътев призова земеделските производители да се сдружават, за да са конкурентни на пазара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads