Реклама / Ads
0| 2550 |02.04.2024 НОВИНИ

Нови беди за Джей Кей Роулинг: Очаквам да бъде арестувана

.
Джей Кей Роулинг Източник: X
Джей Кей Роулинг може да бъде разследвана от полицията за неправилно определяне на пола на транссексуални хора, съгласно новия закон на Шотландия за престъпления от омраза, заяви министър от SNP.
 

Министърът на обществената сигурност на партията Сиобхиан Браун по-рано твърдеше, че неправилното определяне на пола - например използването на местоимението "той", когато се говори за транссексуална жена - няма да се счита за престъпление от омраза, но сега тя заяви, че това ще бъде решение на полицията.

 

В понеделник, 1 април, когато влезе в сила Законът за престъпленията от омраза и обществения ред (Шотландия), Браун заяви в предаването Today на Радио 4: "Това може да бъде докладвано и да бъде разследвано. Дали полицията ще сметне, че това е престъпление или не, зависи от полицията на Шотландия."

 

На Деня на шегата, авторката на "Хари Потър" публикува идеята си за първоаприлска шега, като описва различни престъпници, модел, телевизионна водеща и други - всички, които се определят като транссексуални жени - като жени, преди да напише: "Само се шегувам. Очевидно е, че хората, споменати в горните туитове, изобщо не са жени, а мъже, всички до един."

 

Роулинг, чиято опозиция срещу признаването на предпочитаните местоимения на транссексуалните хора многократно е била осъждана като трансфобска, оспори новия закон за престъпленията от омраза, като написа, че ако нейните първоаприлски публикации се квалифицират като престъпление съгласно новия закон, "очаквам с нетърпение да бъда арестувана, когато се върна в родината на шотландското Просвещение". (Роулинг, която живее в Единбург, заяви, че в момента е извън страната.) 

 

Роулинг пише: "Новото законодателство е широко отворено за злоупотреби от страна на активисти, които искат да заглушат онези от нас, които говорят за опасностите от премахването на еднополовите пространства за жени и момичета, за безсмислието на данните за престъпността, ако насилствени и сексуални нападения, извършени от мъже, се регистрират като престъпления, извършени от жени, за гротескната несправедливост да се позволява на мъже да се състезават в женски спортове, за несправедливостта на женските работни места, почести и възможности, които се отнемат от транссексуални мъже, както и за реалността и неизменността на биологичния пол."

 

Законът беше приет през 2021 г., докато Хъмза Юсаф изпълняваше длъжността министър на правосъдието в правителството на Никола Стърджън. То се прилага едва сега, след като полицията в Шотландия прекара известно време в обучение на своите служители.

 

Новият закон обхваща омразата въз основа на възраст, увреждане, раса, религия, сексуална ориентация и транссексуална идентичност. Жените не са включени в списъка на защитените групи в законодателството, което беше определено като "изумително" от активиста за човешки права Питър Татчел.

 

По този въпрос Браун призна, че "трябва да се свърши още работа" и заяви, че ще бъде внесен законопроект за мизогинията.

 

Законодателството обаче породи опасения, че определението за престъпление от омраза е твърде двусмислено и може да застраши свободата на словото, като сред известните критици са Роулинг, подкастровата звезда Джо Роугън и Елон Мъск, собственик на компанията X.

 

Превод и редакция на ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2487 |02.04.2024 WINBET BONUS ROOM обещава ежедневни бонуси . 1| 2685 |02.04.2024 Чеченец, арестуван от руските власти след терористична атака в Москва, е убит в ареста . 2| 2496 |02.04.2024 Речено-сторено: Депутатите приеха промените в Закона за БНБ . 1| 2522 |02.04.2024 Пролетната мобилизация в Русия. 150 хиляди наборници се готвят за война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads