Реклама / Ads
18| 4489 |14.03.2020 НОВИНИ

Нови извънредни мерки: Телефон 112 поема всички обаждания за разяснение на забраните

.
Бойко Борисов
Телефонът за спешни случаи 112 поема всички обажданията на хората, които имат нужда от пояснения на заповедта на здравното министерство и забраните, които се налагат във връзка с извънредните мерки срещу разпространението на COVID-19.
 

Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг за новите мерки предприети от правителството във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса.

 

Ето какви са другите мерки:

- удължава се срокът за издаване на лични документи с 6 месеца

- удължава се срокът за газовите уредби до края на май

- удължава се срокът за протоколите за скъпите лекарства до 12 месеца

- удължава се срокът за решенията на ТЕЛК-а до края на май

 

В допълнение Борисов обяви, че местната власт да бъде много внимателна при затварянето на пазарите и да дават яснота от къде хората ще могат да си набавят хранителни продукти. Ако има струпване на хора около касите, съответният магазин ще бъде затворен принудително. Веригите за бързо хранене могат да работят само, ако човек иска да си купи храна за вкъщи. РЗИ и МВР ще следят за контрола.

 

МС подготвя предложения, които да са насочени към лекарите и медицинските сестри, които са "първа линия". В момента се следят всички финансови мерки, които предприемат страните по света, обсъждат се и се търсят варианти, които да бъдат приложени и у нас, обяви Борисов.

 

"Целта на приетите извънредни мерки е да не позволяваме струпването на хора на определени места. Това е единствената мярка, която в световен мащаб е доказана, че работи срещу коронавируса. Колкото повече намалим движението на хора, толкова по-силно ще намалим разпространението на заразата. Статистиката показва, че има все повече излекувани. Светът предприема спешни мерки. Няма нищо по-различно от това, което сме въвели. Призовавам към самодисциплина. Струпването на една место, особено по магазини, не е препоръчително. Там, където не се спазва заповедта и има струпване, да се затварят съответните обекти“, категоричен е Борисов. „Надявам се двете седмици, които сме дали като срок, да дадат резултат и да облекчим ситуацията... Парламентът е готов да гласува всичко необходимо, което е за доброто на хората“, подчерта премиерът Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3942 |14.03.2020 Няма нови случаи на COVID-19 у нас, 31 са регистрираните . 10| 4854 |13.03.2020 Нови 7 случая на коронавирус у нас . 0| 3628 |11.03.2020 Катафално шествие в столицата срещу спорни законови промени . 6| 3877 |11.03.2020 Делото КТБ продължава с разпит на нови свидетели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads