Реклама / Ads
10| 20828 |28.07.2023 НОВИНИ

Нови „Осем джуджета“ по пътя на Коприната или как продължава ликвидирането на бизнеси в България

.
Това е история за висши магистрати, политици, бизнесмени и мутри. Тя разказва как едно „ОПГ“ от „Копринковци“, облечени във власт, но крадливи по природа, решават човешки съдби с криминални методи и смазват почтени хора, опитващи се да градят законен бизнес в България.
 

Когато интелектът не ти позволява да победиш по-умния законно и с акъл, прибягваш до крайни криминални методи. Това правило важи за кликата на г-н Николай Копринков. Противоречиво известният президентски секретар, който няма нито едно изказване или медийна изява вече 7-ма година, отдавна разпределя обществените поръчки, министерските постове и други висши държавни назначения в България.

 

На 11 юли 2023 г. поредната българска компания стана жертва на мащабна корупция и криминална схема, инициирана от бившия селски кмет и настоящ президентски секретар. Във високите кръгове в държавата се говори, че по инициатива на „виши чиновници“ се подхвърлят наркотици на компании, за да бъдат отстранени принудително от законното изпълнение на договорите им.


.

Става въпрос за обществената поръчка за лавките на затворите, която от доста време буксува, защото ръководството на Фонд затворно дело (ДФЗ) се опитва да даде 43-те милиона на фирми, близки до Копринков, но така и не успява за сега.

 

Държавното предприятие се върти в омагьосан кръг с възлагането на обществена поръчка от година и половина, защото не може да измисли правни лостове, които да прокарат фирмите, приближени до президентския секретар. Поръчката за доставка на храна и напитки в затворническите лавки е за 43 милиона лева. Възлагане на конкретен изпълнител по ЗОП все още няма. ДФЗ първо събира оферти, които определя като негодни, прекратява поръчката, след това кани същите тези фирми без конкуренция да сключат договори, чрез пряко договаряне, което не е особено добре аргументирано.

Фирмите са избрани по неясен принцип, някои заради ниските си цени, но се пренебрегват проблемите в предните им оферти и острите критики на единствения експерт по безопасност на храните, който твърди, че участниците не покриват българските и европейски стандарти за млечни продукти и колбаси.

 

Криминалната постановка

 

През последните 4 години доставчикът на хранителни продукти за лавките на затворите е фирма Панда ИП. ФЗД не отправя покана за пряко договаряне към Панда ИП, както прави с другите участници „Мира Фууд“, „Стелит 1“ и „Нове инженеринг“. От Панда ИП няколко пъти блокират настоящата процедура в Комисията за защита на конкуренцията, а регулаторният орган се съгласява с всички жалби, подадени от фирмата. На 10.07.23 г. Комисията за защита на конкуренцията се произнася по поредната жалба на Панда ИП, с което обявява за незаконосъобразна процедурата на пряко договаряне за 43 милиона лева на точно определени фирми за същите доставки. Ден по-късно на 11.07.23 г. администрацията на затвора в гр. София спретва грозна криминална постановка като се опитва да обвини шофьора на буса, че в две от кутиите са открити наркотични вещества, сим карти, телефони, USB и лекарства.

 

Всичко това се случва без пряката видимост на шофьора, който е единственият служител на компанията на място в момента, защото е влязъл навътре в каросерията на камиона, за да разтоварва останалите продукти. След като излиза при надзирателите, които вече са създали суматоха, шофьорът успява да запише партидните номера от опаковката на въпросните кутии и установява, че те не съвпадат с партидните номера на останалите опаковки, доставяни от Панда ИП.

 

Криминалната постановка става още по-очевидна, когато от администрацията на затвора се обаждат на търговския директор на Панда ИП, който пристигайки на място в затвора в гр. София изисква запис от видеонаблюдението, където се разиграва цялата случка, но надзирателите най-безцеремонно му отговарят, че точно в ТОЗИ МОМЕНТ КАМЕРИТЕ НЕ РАБОТЯТ. Оказва се, че надзирателите на софийския затвор са извършвали тези действия по сигнал, но с ИЗКЛЮЧЕНИ КАМЕРИ. Защо след като се действа по сигнал всички процесуално-следствени действия НЕ СА ЗАСНЕТИ? В същото време, намерените забранени вещества се докосват от надзирателите без ръкавици, което още повече опорочава вземането на отпечатъци като веществени доказателства. Липсват и персонални видеорегистратори по униформите на извършващите проверката. Освен това за първи път от 4 години камионът на Панда ИП е оставен от охраната на затвора да изкача 40 минути пред портала, преди да бъде приет. Но, не само това се случва за първи път от 4 години насам – досега товаро-разтоварните дейности са се извършвали от затворници под контрола на охраната на затвора, точно на 11.07.23 тези дейности се извършват само от надзиратели, без присъствието на затворници. Най-вероятно, за да няма свидетели.

 

Панда ИП е предоставила записи от своите камери на органите на МВР още на следващия ден и е изискала същото да бъде направено и със записите от затвора в София. Доколкото ни е известно до настоящият момент Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и ръководството на Централния софийски затвор не оказват никакво съдействие за изясняване на случая, като не предоставят на разследващите органи записи от камерите, наблюдаващи мястото на разтоварване на доставяните стоки. С всеки изминал ден, в който ГДИН не подпомага разследващите намаляват шансовете за изясняване на обективната истина, за което ключово значение има именно информацията, която може да се извлече от видеозаснемането.


.

Служителите на Панда ИП са подложени и на детектор на лъжата/полиграф от МВР/, който установява, че лицата нямат общо с вноса на забранени вещества в столичния затвор.

 

Обвързаностите

 

Проблемите на ПАНДА ИП с ФЗД започват от първото служебно правителство, назначено от Президента Румен Радев. Бившият служебен заместник-министърът на правосъдието и висш магистрат сега, отдавна лобира и прави всичко възможно трите фирми „Мира Фууд“, „Стелит 1“ и „Нове инженеринг“ да приберат големия пай от 43-те милиона лева. Лично тя през 2022 г. е манипулирала затворниците да пишат възражения срещу качеството на доставяната от фирмата стока.

 

Същата е близка семейна приятелка с директора на ФЗД Нина Димитрова. Двете имат и къщи в съседски села близо до г. Своге. Говори се, че бившата заместничка на правосъдието е сред любимците на Николай Копринков. Говори се също, че двамата живеят в един и същи блок в столичния квартал „Изток“.

 

Възниква и основателният въпрос защо точно тези три фирми са избрани да бъдат
поканени. Неофициално анонимни източници твърдят, че става въпрос за връзки с близък до президента човек, който има връзки в региона на Пловдив. От там е и едната компания – „Мира фууд“. Неин собственик е Станислав Николов, а тя е сравнително малка - с осем служители и 5.3 млн. лв. приходи за 2021 г. Фирмата обаче е регистрирана на същия адрес в Пловдив като две дружества за доставки именно на хранителни продукти, свързани с бизнесмена Георги Цанков - бул. „Васил Левски&quot“ 174 в Пловдив. Цанков е председател на общинския съвет в община Родопи (избран от Местна коалиция Обединени земеделци (СДС, ВМРО-БНД), пак в региона на Пловдив и е собственик на „Фууд деливъри експрес“, а брат му - на „Фантастика 2002. „Фууд деливъри експрес“ вече е имала договор с ФЗД в миналото, а още през 2016 г. тогавашното ръководството на фонда коментира, че дружеството не спазва нито срока за доставка, нито качеството на продуктите.


Станислав Николов и Георги Цанков са в управителния съвет на Национално сдружение
на българските вносители, износители, производителии търговци на едро и дребно с
хранителни стоки.Станислав Николов е собственик на няколко други дружества, които
индиректно са свързани с Фантастика 2002 и по точно Георги Цанков. Още по-интересна
става и връзката с небезивестните братя Маргини от криминалния свят – Цанков е кумец на един от братята.

 

 

Разбира се това са все неща, които се говорят в професионалните кръгове, но самият факт, че ги има, трябва да светне червена лампа, че се случват много, много съмнителни практики.

 

Николай Копринков и Георги Цанков също са близки и двамата членуват в една и съща Масонска ложа „Слънце Ориент“, която е сборен пункт и на много други известни бизнесмени, политици, прокурори. Твърди се, че и президентът Радев членува в нея…

 

Несъответствията

 

Панда ИП многократно сигнализира институциии и медии за порочната схема на пряко договаряне и блокира, чрез жалби провеждането на конкурс трябва да бъде премахната. Но как това да стане законно, Копринков и кликата му не могат да измислят. Затова решават в европейска правова държава да подходят по чисто колумбийски стил, присъщ на наркокартелите в „Меделин“.

 

Престъпната им схема, обаче не е изпипана добре, отдалече личи, че е скалъпено – различни партидни номера, без камери, без ръкавици, без служители на МВР, които да документират, без никакви свидетели и отстраняват неудобния.

 

В деня на постановката 11.07.23 г. органите на МВР задържат шофьора и оператора, направил заявката от Панда ИП. След няколко часа служителите на компанията са освободени, без никакви повдигнати обвинения. До ден днешен никой не е потърсил фирмата за изясняване на случая, въпреки писмата, които ръководството на компанията изпраща до различни институции.

 

Друг сериозен парадокс е, че в правосъдното ведомство е трябвало да се знае кой и как снабдява с дрога и забранени вещества лишените от свобода. Това му е работата на ведомството: разполага с информатори, с информация от надзиратели, както и от службите към МВР.

 

И е странно, как така все фирми, считани за близки или част от кръга „копринков“, са най-облагодетелствани в цялата работа.

 

Ако се върнем назад през декември 2022 г., когато вече е видно, че откритата процедура ще бъде прекратена, директорът на ФЗД Нина Димитрова помолва Панда ИП да продължи доставките в затвора в София, на основание, че има много чужденци и никой не може да се справи с асортимента, търговските марки и капризите на въпросните затворници.

 

Криминалната постановка на „Копринковците“ се случва точно след задействана проверка на АДФИ, по сигнал на Панда ИП и след решение на КЗК, отново по жалба на компанията.

 

На 27.07.23 г. директорът на ФЗД Нина Димитрова прекратява договора на Панда ИП, на основание, че служител на фирмата се е опитал да вкара забранени вещества в затвора в София. Още същия ден Димитрова изпраща покана до фирма „Нове холд ЕООД, който е правоприемник на „Нове инженеринг ЕООД“ за пряко договаряне без предварително обявление по реда на ЗОП. Ето как „Копринковците“ постигат целта си – още една тяхна фирма ще вземе над 4,5 милиона лева без ДДС, за да снабдява затворите в София и Бобов дол с храна и напитки. Неудобният е отстранен и по всички позиции веча са сложени подходящите фирми.

 

И така новите „Осем джуджета“ и няколко „Снежанки“ смазват компания, която е с 30-годишна история в общественото хранене, а сред клиентите й са били НАТО, министерства, общини и различни държавни институции, което е лесно проверимо.

В пост в социалните мрежи от Панда ИП споделят, че „за 30 години работа с обществени поръчки подобно отвратително поведение и репресия от висши чиновници компанията не е виждала. В цялата си практика Панда ИП се бори за справедливост чрез законни методи и успя да докаже незаконно възлагане за 43 милиона лева публични средства на определени лица и на следващия ден бе ударена и репресирана от криминална схема“.

 

Панда ИП е сигнализирала ДАНС и 2 РУ – СДВР да изискат записите от камерите, находящи се в Централен затвор – София. Фирмата е изпратила сигнали за мащабната корупция до Инспектората на Министерски съвет, Министъра на правосъдието и АДФИ. Все още нито една институция не е взела отношение по случая

 

Свидетели сме за пореден път на брутално потъпкване на правовата държава, на безпрецедентна корупция, на смачкване на малкия и среден бизнес, на съсипване на имидж и решаване на човешки съдби от алчни чиновници.

 

Ето защо у нас няма чужди инвеститори, а Шенген и Еврозоната постоянно се отдалечават. Може би Марк Рюте има право с всяко блокиране на страната ни по пътя й към развитие.

 

Добре би било Президентът да обърне внимание на някои от хората около него, защото техните действия не повдигат авторитета на институцията.

 

Димитър Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2801 |28.07.2023 Стана ясен новият зам.-министър на икономиката, вижте кой е той . 18| 3729 |28.07.2023 ”Берлинер цайтунг”: Путин обявява днес ”новия световен ред” и ”многополюсен свят” . 9| 8845 |27.07.2023 САЩ ще използват “мека” тактика след като руският петрол надвиши ценовия таван на Г-7 . 3| 3056 |26.07.2023 Нови назначения на заместник-министри, вижте кои са те

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads