Реклама / Ads
4| 3886 |30.11.2022 НОВИНИ

Новият посланик на САЩ в България коментира ”Лукойл” и енергийната ни независимост

.
Кенет Мъртън
”Работим с другите ни европейски партньори и Европейската комисия, за да видим какви механизми и инструменти може да бъдат предоставени на България да скъса тези отношения. Може да отнеме време, но със сигурност ще работя по това”. Така кандидатът за посланик в България Кенет Мъртън отговори на въпрос за действията му по казуса ”Лукойл” в България и решението на служебното правителство да реши да продължи рафинирането на руски петрол за износ към трети страни.
 

В Сената на САЩ България бе описана като "страна със забавяща се икономика, която застана зад Украйна въпреки историческите си връзки с Русия". "България предприе положителни стъпки към енергийна диверсификация, особено след прекъсването доставките на природен газ от Русия през април, след като българското правителство отказа да плати на Газпром в рубли... Завършването на интерконектора Гърция-България, който улеснява вноса на природен газ от Азербайджан беше голямо постижение в това отношение", каза Мъртън по темата за енергийната независимост.

 

"Ше донеса ценен и подходящ опит в мисията в София", каза още номинирания за посланик по време на изслушването му в Сената.

 

"Безопасността на американските граждани и служителите в посолството ще е първостепенната ми задача", заяви още той, като тези думи са традиционни при такива изслушвания.


Според него - след като България става част от НАТО (2004 г.), тя има огромен принос за сигурността в организацията. Той изтъкна факта, че български войници са загивали в мисии в Ирак и Афганистан.


По повод войната в Украйна Мъртън заяви: "Тя направи още по-наложително координирането ни с България, която в момента е домакин на бойна група на алианса с американско участие и е регистрирала над 40 хиляди имигранти и бежанци от Украйна".


"През ноември българският парламент гласува със значително мнозинство да се окаже военна помощ на Украйна", изтъкна той. "Ще подсиля усилията на нашата мисия по въпросите на сигурността и подкрепата на българските власти за борба със злонамереното руско влияние", заяви той.

 


Кенет Мъртън е член на висшата дипломатическа служба, клас „Кариерен министър”. Доскоро е бил временно изпълняващ длъжността шарже д'афер на посолството на САЩ в Хаити. Преди това е бил главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на талантите, а преди това е бил заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

 

Работил е и като посланик в Хърватия, посланик в Хаити и като заместник-изпълнителен секретар на Държавния департамент. Наред с други свои назначения Мъртън е бил икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, Франция, изпълнителен асистент в Бюрото по икономически и бизнес въпроси на Държавния департамент и старши наблюдател в Оперативния център на Държавния департамент.

 

Получава бакалавърската си степен от Университета Маями в Оксфорд, Охайо, и магистърската си степен от Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия. Носител е на множество награди, включително Grande Croix of Honor от правителството на Хаити за подкрепа при земетресение, наградата Ryan Crocker за изключителни лидерски качества в експедиционната дипломация, и хуманитарната награда CORE Shandling. Владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10115 |30.11.2022 ”Демократична България” с предложение срещу рекета на Лукойл и гълъбчетата . 2| 3220 |30.11.2022 Елена Йончева пред Algemeen Dagblad: Нидерландия постъпва несправедливо към България, може да плати за това с пост в ЕС . 1| 2868 |30.11.2022 България ще иска предоговаряне на сроковете за затваряне на въглищните централи . 1| 3025 |29.11.2022 Минеков от Брюксел: България може да помогнем на Украйна с реставратори и консерватори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads