Реклама / Ads
3| 3505 |08.02.2022 НОВИНИ

Новите шефове на „Булгаргаз“: Дружеството е с празни сметки. Освободени са директори срещу солидни обезщетения

.
Финансовото състояние на „Булгаргаз“ изненадало новия съвет на директорите на дружеството. От изявленията по медиите на бившия шеф Николай Павлов останали с впечатление, че благодарение на бившето ръководство, „Булгаргаз“ е в отлично финансово състояние и е една просперираща компания, без проблеми на газовия пазар и отношенията си с доставчици и клиенти. Оказва се, че дружеството е бил с влошен паричен поток още от месец октомври 2021 г., пише в становище на новите шефове.
 

Това което новият Съвет на директорите е получил като информация било, че по банковите сметки на „Булгаргаз“ ЕАД към 03.02.2022 г. има само 640 хил. лв. и са усвоени 51.730 млн. лв. овърдрафти от различни банки. Същевременно, прогнозните плащания за февруари са в размер на 650 млн. лева, а очакваните парични постъпления са приблизително за 400 млн. лева, т.е. прогнозира се паричен дефицит в размер на 250 млн. лева, който новият съвет на директорите на „Булгаргаз“ трябва да осигури в най-кратки срокове, за да може да се заплати доставката на природен газ по договорите с руския и азерския доставчик, а също така и да се платят задълженията към бюджета за ДДС (приблизително около 100 млн. лева) и акциз.

 

Вземанията на „Булгаргаз“ от „Топлофикация София“ към 07.02.2022 г. са в размер на 167 млн. лева, а от ТЕЦ „Варна“ АД са около 35.5 млн. лева.

 

„Очевидно „Булгаргаз“ е бил с влошен паричен поток още от месец октомври 2021 г., тъй като в края на 2021 г. са направени две цесии с Български енергиен холдинг“ на вземания от „Топлофикация София“ в размер на 206 млн. лв. и въпреки това дружеството приключва 2021 г. с наличност по банкови сметки от само 2 млн. лева“, твърдят новите шефове.

 

„След официалното вписване в Търговския регистър на 3 февруари членовете на новия съвет на директорите на „Булгаргаз“ очакваха и имаха желание за осигуряване на приемственост с бившия управленски състав, чрез предаване на документация, съдържаща информация относно текущото състояние и дейността на дружеството, но контакт не бе е осъществен“, заявяват още от новото ръководство.

 

По думите им причината за това е, че вече освободеният съвет на директорите и по-точно изпълнителният директор на дружеството в последния си работен ден е прекратил трудовите правоотношения на директора на Дирекция „Правна“, директора на Дирекция „Търговия с природен газ“, директора на Дирекция „Финанси“ и други служители, срещу парични обезщетения в размер на повече от 170 000 лева.

 

„Обезщетението на тримата директори е в размер на 6 заплати, а за останалите двама служители (включително шофьора на изпълнителния директор) е от 5 заплати. Аргументите, че за освободените по този начин служители е невъзможно да работят за бъдеще в енергийния сектор и че това е единствения начин те да бъдат компенсирани са несъстоятелни, като оставяме без коментар моралната страна на въпроса“, става ясно от съобщението.

 

„Отстраненото ръководство не само възпрепятства и саботира нормалната приемственост с новия състав на Съвета на директорите, но и е положило усилия да бъде заличен архива на Съвета на директорите, който съдържа информация за взетите решения от бившето ръководство за периода от 2015 г. до деня на неговото освобождаване“, пише още в него.

 

Новият съвет на директорите на „Булгаргаз“ бил посрещнат единствено от главния счетоводител на дружеството и от началника на отдел „Човешки ресурси“. На много от въпросите, поставени от новото ръководство, останалите служители на дружеството не  могли да отговорят, тъй като не били запознати и нямали информация какво се е случвало в дружеството, поради поставянето им в изолация.

 

„Тези действия могат да бъдат определени като недопустими, уронващи престижа и поставящи в риск оперативната дейност на дружеството. „Булгаргаз“ е със стратегическо значение за икономиката на страната, свързано с осигуряване непрекъснатост и сигурност на газовите доставки, предназначени за индустрията, газоразпределителните и топлофикационни дружества и следва да бъде управлявано с висок професионализъм, отговорност и почтеност, което не кореспондира с действията на старото ръководство“, пише още в съобщението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2917 |08.02.2022 8012 са новите случаи на коронавирус у нас . 4| 2974 |05.02.2022 8116 са новите случаи на коронавирус у нас, 45 са засечени на Олимпиадата в Пекин . 2| 3029 |04.02.2022 8142 са новите случаи на коронавирус у нас . 24| 39287 |02.02.2022 Скандално: Иван Гешев иззел знакови дела срещу бивши шефове на “Трейс Ямбол” от разследващи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads