Реклама / Ads
36| 18097 |25.02.2020 НОВИНИ

НСИ призна: Не са верни данните за икономическия растеж на страната

.
Източник: БГНЕС
Националният статистически институт (НСИ) призна за грешките, които е допуснал при изчисляването на брутния вътрешен продукт за миналата година. След среща между ръководството на НСИ и Агенция „Митници“, двете институции разпространиха прес-съобщение, в което признават, че предоставянето и консолидирането на данни води до подвеждащи резултати.
 

Припомняме, че миналия петък от БСП обвиниха правителството и националната статистика, че са манипулирали данните за икономическия растеж на страната и лъжат обществото, че той е над 3%. По думите им реалните стойности са под 1%. Впоследствие за неконсистентността на статистическата ниформация потвърдиха и представители на академичните среди.

 

„Във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли. За нуждите на статистиката, всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на Агенция „Митници“. Поради разминаването в графика на НСИ (изтеглянето се извършва до 28 дни след края на периода) с този на Митниците, в тези масиви не се съдържат данните от допълнителните декларации. Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП“, съобщават то НСИ.

 

Цитатът показва няколко много притеснителни практики в работата на националната статистика. От една страна се признава, че с месец закъснение данните за конкретните месеци стават налични. Така например в края на май, вече може да се представи ясна статистика за първото тримесечие. В края на август има информация за второто, в края на ноември за третото и в края на февруари за четвъртото тричесечие на предходната година. Въпреки това обаче, НСИ не ревизират своевременно подаваните данни, а чакат да приключи календарната година. Тоест, грешката от първото тримесечие на дадена година се пресмята и публикува с цели 12 месеца закъснение, пише iconomist.bg.

 

Това обяснение трябва да притеснява цялото общество, защото предполага правителството да не разполага с навременна информация при подготовката на бюджета за всяка следваща година и прави плановете си върху много несигурни допускания. Обратното е дори по-тревожно – управляващите да знаят, че икономиката вече се е забавила, може би дори в пъти (обществото още не знае със сигурност колко точно), но не казват нищо и използват грешните високи стойности като повод за хвалба, знаейки, че не са верни. Ако има нещо още по-притеснително, то е, че НСИ си поставят като срок да оправят хаоса в данните чак до октомври тази година, пише още изданието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5984 |24.02.2020 Корнелия Нинова: Кабинетът умишлено е подправил данните за икономическия растеж . 4| 5468 |21.02.2020 Боян Магдалинчев: От Венецианската комисия се хвърлят неверни неща . 38| 9491 |19.02.2020 Караянчева гневна: Заради амбициите на Радев тълпата оскверни паметта на Левски . 38| 5504 |13.02.2020 Вандали оскверниха костница на съветските воини в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads