Реклама / Ads
4| 6944 |17.11.2022 НОВИНИ

НСО може да свали охраната на Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков

.
Източник: БГНЕС
НСО може да свали охраната на бившите премиери Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков, без да чака да изтекат 4 години от края на управлението им. Това става възможно, след като по предложение на служебния премиер Гълъб Донев бяха приети промени в правилника на службата.
 

Бившите премиери и шефове на НС имат право на охрана от НСО 4 години след като е приключил мандатът им. В момента от министър-председателите с такава се ползват Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. От шефовете на НС охрана има пък за Цвета Караянчева, Ива Митева, Никола Минчев.

 

По закона всеки от шестимата му се полага автомобил на НСО с един шофьор и още един охранител.

 

Цвета Караянчева не ползва вече охрана и автомобил на НСО. Председателката на 44-ото народно събрание се отказа от гарда веднага след като изтече мандатът ѝ. 2-3 месеца по-късно Караянчева реши да не ползва повече и автомобил на Националната служба за охрана.

 

Бойко Борисов пък се охранява от НСО заради заплахи към живота му, стана ясно през лятото на 2021 г., когато тогавашните депутати бяха решили, че трябва да свалят охраната му. Сигналите бяха разказани от шефовете на НСО и разузнаването на изслушване в парламентарната комисия по специалните служби, която разглеждаше законопроекта. Въпреки това охраната на Борисов бе намалена. Лидерът на ГЕРБ обаче не ползва автомобили на службата, а такива, закупени от ГЕРБ, които са дадени за ползване на НСО.

 

Промяната в правилника се прави, за да може НСО да спестява пари от охраната на випове, защото със зачестилите избори и смени на правителства кръгът на имащите право на охрана се разширява прекалено много, пише в мотивите си служебният премиер Гълъб Донев.

 

Освен нуждата от гардове НСО ще преценява и дали служебни автомобили да продължават да возят бившите властници, което също щяло да спести много пари на службата, информира още изданието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3178 |16.11.2022 Енергийният министър Христов: Молдова поиска ток от нас, скоро и Украйна може да го стори . 11| 3640 |16.11.2022 Поптодорова: Русия не може да бъде оставена встрани от разследването за ракетата в Полша . 10| 3760 |16.11.2022 Николай Кръстев: Всички внимават с реакцията. Това е тест за дипломацията. Ракетата може да е изстреляна от всякъде . 11| 13302 |15.11.2022 Серж Шмеман: Путин не може да избяга от историята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads