Реклама / Ads
23| 4057 |24.02.2021 НОВИНИ

ЕС не се нуждае от “Северен поток 2”, но само Берлин може да го спре

.
Ангела Меркел и Владимир Путин
Европейският съюз не се нуждае от газопровода “Северен поток 2“ за своята енергийна сигурност, но всяко решение за спиране на проекта за пренос на руски природен газ за Германия ще трябва да дойде от Берлин, заяви високопоставен представител на Европейска комисия.
 

Проектът за тръбопровод на стойност 11 млрд. долара, ръководен от руската държавна енергийна компания „Газпром“, който е готов на 90%, ще заобиколи Украйна и ще лиши Киев от транзитни такси.

 

Новият газопровод противопоставя Германия, най-голямата икономика на ЕС, срещу страните от Централна и Източна Европа, които се безпокоят, че това ще увеличи зависимостта на блока от руския газ, пише още EURACTIV.com

 

“За Европейския съюз като цяло„ Северен поток 2“ не допринася за сигурността на доставките“, коментира Дите Юл Йоргенсен, генерален директор на енергийния отдел на Еврокомисията, пред депутатите от индустриалната комисия на Европейския парламент.

Инвестициите през последното десетилетие в други тръбопроводи, терминали за внос на втечнен природен газ и интерконектори в Европа вече осигуриха достатъчно доставки, за да отговорят на енергийните нужди на блока, допълни тя.

 

“Всяко решение за спиране на проекта обаче ще трябва да бъде взето от Германия. Спирането на строителството ще изисква решение на национално ниво, а не на европейско”, категорична е Йоргенсен.

 

“Северен поток 2“ е изправен пред засилен контрол, тъй като европейските отношения с Русия се влошиха заради затварянето на критика на Кремъл Алексей Навални и последвалите санкции.

 

Европейският парламент призова миналия месец ЕС да спре изграждането на тръбопровода в отговор на ареста на Навални.

 

В понеделник министрите на външните работи на ЕС се съгласиха да наложат санкции на четирима висши руски служители, близки до президента Владимир Путин.

Въпреки санкциите на САЩ срещу тръбопровода, Берлин застана твърдо зад проекта и обяви, че това е търговски проект, а не политически въпрос.

 

Представители на Съединените щати коментираха в понеделник, че европейски компании вече са се отказали от работа по газопровода, защото не желаят американски санкции.

 

Общо 18 компании положиха “добросъвестни усилия за прекратяване на дейности, свързани със “Северен поток 2”, уточни говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

 

Байдън продължава линията срещу “Северен поток 2” като посочи, че проектът е в полза на Русия и отслабва позициите на уязвими държави като Украйна.

 

Администрацията на Байдън обаче обеща съвместен подход с европейските държави. Сред тях е и Германия, която твърди, че проектът е жизненоважен за снабдяването ѝ с енергия, въпреки опасенията, свързани с Русия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3078 |18.02.2021 Москва ”не знае нищо” за преговорите между САЩ и Германия за ”Северен поток 2” . 19| 3502 |18.02.2021 Украйна: Спирането на ”Северен поток 2” е въпрос на живот и смърт . 5| 3401 |16.02.2021 Белият дом ревизира политиката си относно ”Северен поток 2” . 21| 4478 |15.02.2021 РИА Новости: Бундестагът отказва да обсъжда със САЩ спиране на “Северен поток 2”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads