Реклама / Ads
0| 4462 |09.06.2020 НОВИНИ

НЗОК платила 1 300 000 лв. на болниците за коронавируса

.
Проф. Петко Салчев
До края на май месец от Касата са платили над 1 300 000 лв. за хоспитализиране на пациентите във връзка със заболяването от коронавирус. Не е имало злоупотреби със средствата на НЗОК през месеците на извънредното положение, породено от коронавируса. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.
 

Пациентите се връщат в болниците, страхът от коронавируса е преодолян и лекарите работят без страх, за да могат да обслужват пациентите си, посочи още той пред БНТ.


През април месец спадът в приема на болниците е бил около 25-30%, но в последния месец се наблюдава увеличение в обема на дейности. През май месец спрямо април месец се отбелязва 114% изпълнение на приема в болниците, отчете проф. Салчев. По думите му в момента болниците ще трябва да реорганизират така дейността си, че да могат да приемат всички хора, отложили лечението си.


Не е възможно заради кризата с коронавируса да има източване на суми от НЗОК, увери проф. Салчев. В момента не е нужно да се мисли за актуализация на бюджета на Здравната каса.


Според него проблем е, ако искаме да вкараме електронната рецепта, електронното направление и електронното досие, трябва да започне ежедневното им отчитане. В момента те се отчитат на месечна база и шефът на НЗОК не може да даде данни например за миналия месец за извънболничната помощ.


Проф. Салчев заяви, че не трябва да се увеличава здравната вноска, защото натоварва населението. Самата здравна система трябва, на базата на здравната вноска, която е определена в момента, да рационализира средствата, така че първо да бъдат доволни пациентите и договорните партньори, обясни шефът на НЗОК.


"Ако не беше лошата НЗОК, не знам, ако имаше много конкуренти, как щяха да се справят през периода на извънредно положение", каза проф. Салчев в заключение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5763 |19.05.2020 ”Буря в чаша вода”? Лекари и болници няма да връщат пари на НЗОК . 10| 5050 |11.05.2020 Шефът на НЗОК: Още никой не е благодарил на Ананиев и екипа му за реакцията . 1| 4509 |04.05.2020 Аркади Шарков: Със сигурност ще се наложи актуализация на бюджета на НЗОК . 4| 4156 |24.04.2020 Още финансова подкрепа за бизнеса и болниците в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads