Реклама / Ads
9| 5210 |28.04.2015 НОВИНИ

Обединяват болниците под шапката на ВМА, махат лимитите на онколекарствата

.
За всички онкоболни има осигурени лекарства и терапия. Никой няма да бъде върнат от лечение. Това каза здравният министър Петър Москов на пресконференция след заседанието на Висшия медицински съвет.
 

Той коментира и думите на митрополит Николай, че министърът води политика на геноцид заради листите на чакащи, като категорично отрече методиката и листите да са причина за отказване на лечение.

 

Според Москов такива случаи има само на определени места, където ръководствата на болниците целят да запазят схеми на договореност, с които източват здравната каса, съобщи Нюз. бг. По-рано днес пловдивският митрополит Николай заяви, че липсата на лекарства за онкоболните в България е геноцид. Според него е недопустимо в 21 век в европейска страна да няма лекарства за онкоболните, да няма ваксини и за децата и държавата трябва да се погрижи за това.

 

Според новата методика НЗОК няма да плаща надлимитната дейност. Това означава, че при изчерпан лимит или болниците, или самите болни ще трябва да си плащат лечението. Министърът гарантира, че на днешното заседание на Надзорния съвет на Касата членовете от здравното ведомство ще подкрепят предложението онколекарствата, ражданията и хемодиализата да се извадят от методиката и да не бъдат лимитирани, но ще бъдат подлагани на строг контрол, за да не се източват средства.

 

Петър Москов не пропусна да коментира и проблема с ваксините, след като на последния търг за 5 и 6-валентни ваксини нито една от двете фирми не се явиха. По думите му, те са дали уклончиви отговори за това защо не са се явили, като са се оправдали с технологични затруднения заради изисквания на Европейския съюз.

 

Министърът представи идеята си болници да се сдружават в консорциум за сключване на общ договор с Касата, като така за пациентите ще се гарантира инфраструктура и компетентност на лечението.

 

Реформата ще предвижда и вливане на центровете по психично здраве, онкоцентрове и такива за кожно-венерически болести в най-близката многопрофилна болница за предоставяне на извършена услуга.

 

Намеренията на Москов включват и обединяване в една обща администрация на 9-те столични болници около ВМА, като така от девет администрации по 100 души с 1000 лева заплати на месец, ще се оформи една обща администрация и освободеният финансов ресурс може да се влее в заплатите на лекарите и медицинските сестри.

 

Министърът призна, че е освободил от длъжност директорът на „Св. Иван Рилски", защото той се е противопоставил на тази идея и се зарече, че така ще бъде сменен всеки един болничен директор, който направи същото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4736 |18.04.2015 Лекарите скочиха срещу налаганите лимити в болниците . 2| 4587 |07.04.2015 Стефан Константинов: Загадка е как се определят бюджетите на болниците . 7| 4773 |28.03.2015 Тежките лимити на болниците обричат пациентите . 1| 4753 |27.03.2015 Бум на прием в болниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads