Реклама / Ads
3| 4466 |19.06.2008 НОВИНИ

Обясняват на швейцарците, че българите не са заплаха

.
Швейцария трябва да се реши на разширяването на споразумението за свободно движение на хора с България и Румъния. Циганите в Италия наплашили швейцарите, те гледат на нас по подобен начин.
 

 

На двудневната междупарламентарната среща „Европейски съюз – Швейцария” в Страсбург (18 -19 юни), на която присъстваше и българският евродепутат Биляна Раева, член на Европарламента и председател на делегацията на ЕП за Швейцария и страните от ЕИП, беше обсъдена актуалната за България и Румъния тема за свободното движение на хора.

През 2009-та година, Швейцария трябва да реши за разширяването на споразумението за свободно движение на хора именно с нашата държава и Румъния. Големите притеснения на страната идват от разширяването на ЕС на изток и наплива от чужденци, които биха застрашили нейния пазар на труда и социалната й система. Опасенията за България и Румъния идват от голямата разлика в икономическия стандарт. Подобни тревоги се коренят най-вече в пресния случай с ромите в Италия. Статистиката на Швейцария в последните години обаче не отчита никакви жертви на престъпленията, извършени от роми. Швейцарските депутати не крият притесненията си от евентуалния референдум, който радикалната партия би поискала през пролетта на 2009 по този въпрос. На срещата стана ясно, че най-добрият начин да се обясни правилно на швейцарците, че България и Румъния не биха ги застрашили, е чрез провеждането на положителна кампания по този въпрос. Ако референдумът не мине, ще се задейства клауза, която преустановява всички споразумения между ЕС и Швейцария, докато не се разреши проблема.

Ключова тема на срещата с отношение към България беше финансовата политика и информацията, че на 25 юни в Брюксел, Швейцария ще подпише договор с България за 257 милиона франка по швейцарски финансов механизъм. Българският евродепутат Биляна Раева ще присъства на подписването. Проекти ще могат да се предават в рамките на пет години. Депутатите имаха възможността да обсъдят перспективата на този механизъм и не изключиха идеята да продължат финансовия механизъм в бъдеще.

shveicaria.jpg

Добрите отношения между Швейцария и ЕС имат своята история. Без да е член на ЕС и без да е част от ЕИП, планинската страна поддържа специални отношения със своите партньори. Малцина знаят, че Швейцария е вторият най-голям търговски партньор на Европейския съюз след Щатите. Посланиците, участващи в срещата, Жак де Ватевил (председател на Швейцарската мисия на ЕС) и Михаел Райтерер (председател на Делегацията на ЕК за Швейцария) обобщиха впечатленията си от прекрасните двустранни взаимоотношения и насърчиха диалога. Даяна Уалис, (заместник-председател на ЕП и предишен председател на делегацията на ЕП за Швейцария и страните от ЕИП) каза, че добрите двустранни отношения могат да се надградят чрез създаване на договор, който да обединява досегашните 120 споразумения между Швейцария и Съюза.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5226 |04.04.2008 Българите щастливи, че ДПС е на власт, пише в доклад на Емел Етем . 3| 6360 |30.03.2008 Българите в Сърбия и Косово искат държавата да се сети за тях . 0| 4556 |07.03.2008 Българите пак сред европесимистите . 0| 4570 |07.03.2008 Българите пак сред европесимистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads