Реклама / Ads
3| 4981 |25.07.2023 НОВИНИ

Обявиха три мерки за украинските граждани на българския пазар на труда

.
Източник: личен архив
Агенцията по заетостта (АЗ) обяви три мерки с европейско финансиране, които са на разположение на украинските граждани с временна закрила в България за успешната им реализация на пазара на труда. Общият бюджет е 404 млн. лв., които са осигурени по Програмата „Развитие на човешките ресурси“, съобщават от агенцията.

Украинските граждани с временна закрила, също като българските граждани, имат достъп до услугите, които се реализират в изпълнение на Компонент 1 „Активиране“ по мярката „Започвам работа“. Бюджетът е в размер на 34 млн. лв. и той ще се използва, като се организират събития и трудови борси, информационни кампании в интернет, ателиета за работа и мобилни екипи.

 

Планирано е разкриването на Центрове за активиране, в които безработните и неактивни хора ще бъдат мотивирани за активно поведение на пазара на труда. Първите шест центъра вече функционират в Димитровград, Кюстендил, Ихтиман, Перник, Пазарджик и Сливен, в които безработните участници ще бъдат насочвани към свободни работни места, подходящи обучения за повишаване на уменията, както и за валидиране на професионални умения и квалификация. 

 

Предстои обявяването на Компонент 2 „Обучение“ по мярката „Започвам работа“, който е с бюджет от 42 млн. лева. В този компонент чрез ваучери безработните и неактивните ще бъдат насочвани към обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, като например владеене на чужд език, включително и на български език. 

 

Украинските граждани в България, които имат желание да започнат работа, ще могат скоро да се включат и в дейностите по Компонент 3 „Заетост“ на мярката „Започвам работа“.

 

Компонентът е с бюджет от 224 млн. лв., а дейностите ще включват подкрепена заетост за период от 6 до 24 месеца, както и предоставяне на еднократни стимули за запазване на заетостта след изтичане на периода на субсидирана заетост. 

 

Украинските младежи до 29-годишна възраст, които са безработни или неактивни, ще могат да кандидатстват по мярката „Младежка заетост +“, която също предстои да започне. Тя е с бюджет от 80 млн. лв. По тази програма на безработните и неактивни младежи ще бъде осигурена възможност за стажуване, обучение по време на работа и включване в субсидирана заетост. 

 

Украинските граждани с временна закрила, които имат малки деца и имат желание да се интегрират на пазара на труда, могат да кандидатстват по мярката „Родители в заетост“, която е с бюджет от 24 млн. лева. С дейностите по операцията се осигуряват грижи за деца, които не посещават ясли, детски градини и предучилищни групи. С осигуряването на детегледачи се дава възможност на родителите да започнат работа. 

От АЗ обявиха, че се налага да бъде преустановен приемът на заявления по мярката „Солидарност“, финансирана със средства по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ заради приключването на програмен период 2014-2020 година.

 

Всички одобрени ще могат да довършат успешно своето участие по мярката, с която беше осигурена навременна подкрепа за бърза интеграция на пазара на труда на разселени хора от Украйна, се отбелязва в съобщението. 

 

Украинските граждани с временна закрила в България могат да ползват възможностите за улеснен достъп до пазара на труда и по други мерки и програми, финансирани с национални и европейски средства, като потърсят актуална информация за тях в бюрата по труда в страната. 

 

От началото на април беше удължено изпълнението на проекта „Солидарност“, който осигурява подкрепа за бърза трудова интеграция на украински граждани, пристигнали в България след 24 февруари 2022 година.

 

Проектът е финансиран от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 година. Ще бъде удължена заетостта на включените в проекта украинци - вместо досегашните три месеца, субсидираната заетост ще бъде шест месеца. Работодателите ще получават стимули за половината от продължителността на субсидираната заетост, а не, както досега - пропорционално на заетостта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2358 |20.07.2023 Русия счита украинските кораби със зърно като военни цели . 0| 2426 |19.07.2023 Обявиха конкурс за нови членове на Съвета на директорите на НДК . 0| 2403 |19.07.2023 Заради опасно горещото време: Обявиха червен код в 23 града в Италия . 0| 2384 |18.07.2023 Елена Йончева: ЕП прие мерки за независима журналистика, прозрачно медийно финансиране и борба срещу цензурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads