Реклама / Ads
6| 6977 |27.10.2011 НОВИНИ

Обмислят нови правила за майчинство и болнични

.
Тотю Младенов
Обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст ще се увеличи на 270 лева от следващата година, съобщи днес социалният министър Тотю Младенов пред Би Ти Ви.
 

 

Преди увеличението на минималната заплата през септември обезщетението беше колкото нея – 240 лева. Когато минималната заплата беше вдигната на 270 лева, обаче, мнозинството на ГЕРБ отказа да вдигне и обезщетението за гледане на дете.

 

Младенов обясни, че обезщетението никога не е било обвързано с минималната работна заплата. Парите за обезщетение е твърда сума, заложена в бюджета за тази година - 240 лв. Това, което предвиждаме за догодина, е да стане 270 лв. и за тази цел се увеличава със 7 млн. бюджетът на Министерство на труда и социалната политика за следващата година, за да може върху 270 лв. от 1 януари да бъде тази сума“, коментира той.

 

В публикувания от социалните партньори проект на бюджета за догодина, който предстои да се гледа утре от Националния съвет за тристранно сътрудничество, обаче е записано, че размерът на обезщетението за гледане на дете от една до двегодишна възраст се запазва 240 лева.

 

Междувременно стана ясно, че в бюджета на НОИ се предлага догодина да се увеличи времето, от което се изчисляват обезщетенията за болнични и майчинство. При болничните се предлага да се гледа доходът от последните 18, вместо от последните 12 месеца. За високоплатеното майчинство, което е 410 дни и на жените се плащат 90% от работната заплата, се предлага да се гледа доходът за последните 24 месеца, вместо за последните 18 месеца.

 

Предстои по-дългия период, от който се изчисляват обезщетенията, да бъде гласуван от Надзорния съвет на НОИ при разглеждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина, съобщи в. “24 часа“. Целта е да се ограничат организираните злоупотреби с източване на НОИ от фиктивни фирми със съмнителен брой болни и бременни служители, но мярката ще се отрази и върху обезщетенията на редовните майки.

 

И догодина първите три дни от болничния ще се поемат от работодателя, който ще изплаща 70% от заплатата, а от четвъртия ден нататък ще ги поема НОИ, който ще плаща 80% от заплатата.


Младенов обаче избегна въпроса за това как ще се отразят увеличените периоди върху размера на обезщетенията. 

“Няма никакво орязване. Това, което е предвидено за следващата година за обезщетенията за временна неработоспособност, е 260 милиона лева. За обезщетенията за бременност и раждане, аз искам да кажа, че ние запазихме дори и в кризата тези 410 дни, от които 45 дни преди раждане 90 процента от работната заплата се плаща на майките. Това е една много добра придобивка, която ние я запазихме и ще продължим да я запазваме. По отношение на обезщетенията за безработица, преди една година направихме обезщетението за безработица 60 процента от осигурителния доход. Това е един изключителен стимул за хората, които останат без работа в даден момент, да получат едно прилично обезщетение, докато си намерят друга работа“, заяви Младенов.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5018 |26.10.2011 Сурогатното майчинство скара мъжете в парламента . 13| 6668 |24.10.2011 Нови правила в кадруването искат магистрати . 5| 6233 |30.08.2011 Преструктурират ЕРП-тата по правилата на ЕК . 3| 6071 |04.08.2011 Драконовски правила за млади шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads