Реклама / Ads
13| 3637 |29.08.2023 НОВИНИ

Обмислят смесено финансиране за висшето военно образование

.
Източник: Правителствена информационна служба
Ще се мисли за възможности висшето военно образование да се финансира не само от Министерството на отбраната (МО), както е сега, а и частично от Министерството на образованието и науката (МОН).

Това коментираха премиерът акад. Николай Денков и ръководството на Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) във  Факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в Шумен. 

 

„Около 8 млн. лв. е недостигът само в нашия университет. Неравнопоставени сме на другите висши училища. Нашите студенти са забравени от МОН. Това затруднява инвестициите например в студентски общежития и студентско хранене“, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

 

„Най-доброто, което можем да направим, е финансирането за вашите студенти да идва от МОН и те да имат права като всички останали студенти. Поддръжката на технологичното оборудване и материалната база да остане към МО. Разпределението трябва да бъде направено много внимателно“, отговори акад. Денков.

 

Военният факултет в Шумен има голям потенциал да разшири обучението в инженерните специалности, включително за цивилната промишленост в Североизточна България, стана ясно на срещата. В тази част на страната бизнесът има голяма нужда от висококвалифицирани специалисти в тази сфера.

 

„Вашето висше училище е част от решението на проблема с кадрите в региона“, подчерта премиерът.  

 

Държавата трябва да инвестира във военната наука и да подпомага развитието на отбранителните технологии. Те могат да имат много граждански приложения и тъкмо това съчетание трябва да подкрепим по всякакъв начин, отбеляза министър-председателят. 

 

Той изяви готовност да работи за възвръщане на авторитета на военната професия, което ще увеличи и броя на качествените кандидати във висшите военни училища. „Модернизираме техниката, повишаваме заплатите и социалните разходи. През следващата година средствата за отбрана ще бъдат 2% от БВП, а през 2025 г. дори повече заради плащанията за нови самолети“, обясни акад. Денков. 

 

„След пет години вие ще сте пораснали, ще бъдете мъже и жени, които са готови да преодоляват препятствия и ще бъдат уверени в себе си. Отделно ще получите и образование, с което ще можете да намерите реализация както във военното дело, така и в гражданска специалност. Това е богатство, което ще можете да използвате цял живот“, обърна се премиерът към най-младите курсанти във факултета в Шумен.

 

Той ги увери, че като бъдещи офицери от българската армия те ще бъдат част от най-съвременните, най-модерните и най-мощните въоръжени сили в света – тези на НАТО. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3571 |28.08.2023 Осем приоритета в Националната стратегия за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма . 11| 2510 |15.08.2023 Сорос рязко намалява финансирането за ЕС. Какво е намислил? . 0| 2657 |08.08.2023 Компанията на Мъск ”Нюралинк”, която разработва невронни импланти, набра нови 280 млн. долара финансиране . 13| 4614 |01.08.2023 Министър Василев с важна новина: Увеличаваме финансирането на ин витро процедурите с 20 процента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads