Реклама / Ads
6| 5141 |08.06.2023 НОВИНИ

Обрат: Шестимата кадровици, поискали отстраняването на Гешев, дадоха назад

.
Шестимата, поискали махането на Гешев, оттеглят предложението си Източник: БГНЕС
Висшият съдебен съвет (ВСС) започна да разглежда по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.
 

Първото искане е за нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му, а второто за изказване на Гешев, в което той нарича българските политици „боклук“.

 

За първи път заседанието на Съвета е бъде председателствано от новия правосъден министър Атанас Славов, който при поемане на поста от предшественика си Крум

 

Зарков коментира:

"Това, разбира се, не е процес, в който съм участвал досега. Тук министър Зарков ми помага и със съвети и с разстановката на силите във ВСС, доколкото той от 10 месеца води тази битка. И се надявам в най-скоро време да видим резултата, който очакват голяма част от гражданите – г-н Гешев да бъде освободен от поста главен прокурор, не просто заради тези искания, които сега бяха внесени.

 

Само напомням – преди година-година и половина имаше други искания, които бяха достатъчно силно мотивирани още тогава. Надявам се този процес да бъде завършен по такъв начин, че да няма съмнения в неговата легитимност и да няма съмнение, че е имало външни влияния в този процес".

 

След като във вторник влязоха в сила промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, за отстраняването на главния прокурор вече ще са необходими само 13, а не, както беше досега - 17 гласа.

 

"Надявам се на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрастност, за неутралност, за обективно търсене на истината", каза Славов.

Правосъдният министър не изключи, ако започне обсъждане на двете искания - процедурата да не приключи днес. Той декларира готовност да свика съдебните кадровици и утре.

 

"Съгласен съм със становището на г-жа Дишева, но ще направя едно уточнение: На първо място трябва да покажем, че сме юристи и магистрати и в този контекст предлагам на първо място да сме юристи и да не нарушаваме правилата", заяви Иван Гешев по време на заседанието.

 

"Нямам никакви притеснения относно решението, което ще се вземе. Процедурата се движи изключително бързо. Нищо не искам да бавя, нямам и от какво да се страхувам. Но трябва да спазваме закона и на първо място Конституцията, това искам да се знае добре", допълни още Гешев.

 

Според Цветинка Пашкунова няма проблем да започнат да обсъждат точката с разпит на свидетелите, които са призовани.   Един от тях е зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров.  

 

След един час дебат точката беше включена с 15 гласа "за". Четирима - Пламен Найденов, Севдалин Мавров, Вероника Имова и Олга Керелска бяха против. Иван Гешев не участва в гласуването. 

 

Кадровиците решиха да я гледат като първа точка от дневния ред. 

На заседанието присъстват 20 от членовете на ВСС. 

 

В началото на дебата министър Славов даде възможност на вносителите да представят исканията си. Той се извини, ако на момента е многословен, но добави, че го прави заради гражданите, които не винаги разбират какво точно става, а и това бил един от проблемите на съдебната система, че не винаги обяснявали.  

 

Неочакван обрат претърпя ситуацията, след като Огнян Дамянов каза, че оттеглят предложението за освобождаването  на Гешев шестимата. 

 

Според Цветинка Пашкунова в правилата не е предвидено да се оттеглят предложението. Тя посочи, че искането е допуснато, събирани са доказателства, извикани да хора да дават показания.   

 

Атанас Славов се пошегува, че в подобни случаи в парламента се спира заседанието и се свиква председателски съвет. Тук няма председателски съвет, каза той. 

Оттеглянето е изненадващо за нас. То е в наш интерес, коментира адвокатката на Гешев Радостина Константинова - Томова. Тя каза, че за нея големия проблем е, че няма правила.

 

"Това е обидно за колегите, които са отвън, не се притеснявам, но искам да видите несъстоятелността на това искане. И понеже господин Славов говори за недоверието в съдебната власт, добре, но нека изясним всички обстоятелства. Нека покажем дали главният прокурор е въздействал някак, това е много важно да се тълкува", каза Гешев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2614 |23.05.2023 Обрат: 62% от британците смятат напускането на Европейския съюз за провал . 6| 2981 |17.05.2023 Спор във ВСС. Гешев извива ръце, иска шестимата, които са против него, да си направят отвод . 0| 3176 |12.01.2023 Обрат: Британецът Бодил вече иска доброволно да бъде екстрадиран в родината си . 15| 3701 |02.10.2022 Обрат: “Галъп” видя “Възраждане” с 1% пред БСП. ИТН - аут от НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads