Вторник, 21 Ноември 2017, 02:28
Frognews
0| 3010 |18.05.2016

Общественият съвет на Фонда за лечение на деца разгледа 95 случая

.
Общественият съвет на Фонда за лечение на деца успя да се събере за първи път след арестите на целия му ръководен екип на 20-и април. На заседанието бяха разгледани случаите на повече от 80 деца, които се нуждаят от спешно лечение в чужбина. 4-годишната Радислава Йончева от Панагюрище ще замине за лечение в Германия, реши Общественият съвет на Фонда.

 У нас са изчерпани възможностите за медицинска помощ, посочи майка й Мария Йончева: На 25 март стана ясно,че в България няма да може да бъде оперирано и само някакви химиотерапии, поддържащи, които да смаляват тумора, и трябва да се оперира там, но след операция е необходимо лъчелечение, което в България пак не се предлага за деца.

 

Детето е претърпяло операция и е без бъбрек и далак. И много скоро ще е рецидив след тази операция. И в България отказват. На 28 март са подадени документи във Фонда за лечение на деца в чужбина, обясни Мария Йончева, цитирана от БНР:

 

И от тогава чакаме досега. Двама директори се сменят и никой не е виновен за случая, никой не действа бързо. От страна на Фонда мисля, че няма никаква съпричастност, никакво съдействие за по-бързо реагиране. Разглеждат много деца и развитие никакво не виждам, просто не знам каква е дейността на Обществения съвет. Нямам думи.

 

По-рано в сряда стана ясно, че Здравната каса е издала 12 формуляра S 2 за лечение на 12 деца в чужбина. Общественият съвет към детския фонд е разгледал на днешното си заседание случаите на 95 деца, посочи директорът д-р Владимир Пилософ: Разбира се, има деца-кандидатури, които са отказани, защото било - не влизат в правомощията на Донда да дава помощи. Други деца се отложиха, не защото имахме желание да ги отложим, а защото се оказа, че не са достатъчно пълноценни медицинските становища. Има, примерно, противоречиви становища.

 

Единият консултант е казал "да", другият, на практика, е казал "не" и очевидно, в такива случаи трябва да бъдат доизяснени нещата. В тези случаи, при които се отлага някакво решение, в никакъв случай това няма да доведе до влошаване здравословното състояние на децата. Тъй като голямата част от тях се отнася за хронични, отдавна съществуващи заболявания, които на даден етап трябва да получат някакъв тип лечение. И, разбира се, че когато се взима такова решение, то трябва да бъде докрай издържано от медицинска гледна точка и тогава Общественият съвет да може да го гласува.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. САЩ обяви Северна Корея за спонсор на тероризма 0| 2155 |20.11.2017 . Амстердам поема агенцията, за която София се бореше 0| 2174 |20.11.2017 . Без валежи утре 0| 2180 |20.11.2017 . Мирослав Иванов: Службите трябва да се задействат по схемата Булгартабак 3| 2515 |20.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах