Реклама / Ads
1| 5820 |18.04.2019 НОВИНИ

Общински съветник: ГЕРБ крие документи по тема за 157 млн. евро

.
Милка Христова
”Управляващите от ГЕРБ в София предпочитат да вземат важни решения ”на тъмно””, така заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова определи засекретяването на докладите на датския консултант ”Рамбол”.
 

Въз основа на тях беше избрана конкретната технология "скарно изгаряне на RDF" и мястото на изграждане на инсталацията на площадката ТЕЦ "София", зад Централна гара, казва още тя пред ФАКТИ.

 

Това е третият, последен етап от изграждането на системата за управление на отпадъци, при който ще се изгаря произведеното РДФ/гориво от Завода за преработка на отпадъци, намиращ се в местността "Садината", край софийското село Яна. Както е известно, избраната технология "скарно изгаряне на RDF", както и мястото на което да бъде изградена инсталацията не беше приета еднозначно и предизвика бурни протести сред част от гражданите. По тази причина от 15 общински съветници от опозицията беше внесено искане да бъде организиран местен референдум, за да се чуе мнението на софиянци по въпроса за мястото за изграждане на инсталацията, както и за вземането на заем за тази цел в размер на 67 милиона евро от Столична община, който ще бъде изплащан от и без това намиращото се в тежко финансово състояние общинско дружество "Топлофикация София" ЕАД.

 

Столичният общински съвет, доминиран от ГЕРБ, не допусна провеждането на местен референдум. Общинските съветници, вносители на доклада, обжалваха решението на СОС пред Административния съд – София град. В края на миналата седмица беше даден ход на делото, като то беше отложено за 7 юни за представяне на доказателства и за излагане на допълнителни съображения на страните. На делото жалбоподателите - общински съветници поискаха от съда да задължи СОС да представи докладите на датския консултант "Рамбол".

 

Такъв прецедент със засекретяване на документация не ми се беше случвал в кариерата на общински съветник, коментира Милка Христова. – Мотивите в решението на СОС срещу допускането на местния референдум, което обжалваме, са обосновани с аргументи на база на засекретените доклади на консултанта. Само ще напомня, че на този консултант беше изплатена сумата от 1,5 млн. евро. На делото посочихме на съда, че достъп до тези засекретени доклади имаха само общинската администрация и съветниците, които са членове на Постоянната комисия на СОС по "Опазване на околната среда, земеделие и гори" и то само при изрично подписване на декларация за неразгласяване на информация и опасност от сериозни наказания, ако я изнесат. Какво се получава на практика? От 61 общински съветници достъп до документацията могат да имат само 11, но дори и да прочетат докладите, те не могат да огласяват факти от тях и да ги коментират?! Очевидно управляващите от ГЕРБ си мислят, че това е „моделът”, по който общинските съветници трябва да вземат обосновани и информирани решения. Това не мога да го приема. Считам, че когато се решава въпрос, който е на стойност повече от 157 млн. евро и има пряко значение за качеството на живота на софиянци за десетки години напред, той не трябва да се решава на база „засекретена информация”. Нещо повече, задължително трябва да се вземе предвид и мнението на гражданите. А най-правилният начин за това е провеждането на местен референдум по този въпрос. За съжаление, в последните 10 години такъв в София не е провеждан, заявява тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 12595 |18.04.2019 Инфарктна разлика между ГЕРБ и БСП за евроизборите! . 4| 4333 |17.04.2019 Адемов намекна за ”ГЕРБ-СДС” и на местните избори . 3| 4393 |16.04.2019 В края на 2018 г. ГЕРБ с 23,3 млн. лв. по сметка . 4| 4650 |15.04.2019 Петър Витанов: Победа за БСП ще е да имаме един глас повече от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads