Реклама / Ads
1| 2573 |12.05.2023 НОВИНИ

Общинските съветници от БСП: Недостатъчни и непоследователни са действията на държавата и Столична община по проблемите на пътната безопасност

.
Източник: личен архив
Днешното заседание на СОС няма за цел постигане на сериозна промяна в организацията и безопасността на движението в столицата, а предимно пиар ефект преди местните избори, считат социалистите.
 

Изказваме съболезнования на близките на загиналите в пътно-транспортни произшествия на територията на Столична община, се казва в началото на позицията на групата на „БСП за България в Столичния общински съвет.

 

Социалистите се присъединяват се към недоволството на гражданите на столицата от недостатъчните и непоследователни действия на държавата и Столична община по проблемите на пътната безопасност.

 

„Считаме, че насроченото заседание в тази му част няма за цел постигане на сериозна промяна в организацията и безопасността на движението в столицата, а предимно пиар ефект преди предстоящите местни избори през есента на тази година“, се казва в позицията.

 

Общинските съветници напомнят, че още през 2013 г. БСП внесе в Народното събрание законопроект, който поставяше на вниманието част от проблемите с подготовката и контрола на младите водачи. За съжаление и до момента няма нов закон за пътното движение.

 

„Същевременно считаме, че пътната безопасност изисква комплексен подход, координирани действия с държавата и системна и целенасочена работа за реализация на набелязаните цели. Столична община има значителен брой стратегически документи. В практическата дейност, обаче, проблемите на пътната безопасност не намират място“, заявяват от групата на „БСП за България“ в СОС.



Пълен текст на позицията:

 

ПОЗИЦИЯ

на групата общински съветници от „БСП за България“

в Столичен общински съвет



Във връзка с извънредното заседание на СОС, относно мерките за пътна безопасност на територията на Столична община и дейността през изминалата година за опазване на сигурността и обществения ред в столицата



1. Предприети и планувани мерки по безопасността на движението на територията на Столична община:

 

Изказваме съболезнования на близките на загиналите в пътно-транспортни произшествия на територията на Столична община.

 

Присъединяваме се към недоволството на гражданите на столицата о недостатъчните и непоследователни действия на държавата и Столична община по проблемите на пътната безопасност. Считаме, че насроченото заседание в тази му част няма за цел постигане на сериозна промяна в организацията и безопасността на движението в столицата, а предимно пиар ефект преди предстоящите местни избори през есента на тази година. Напомняме, че още през 2013 г. БСП внесе в Народното събрание законопроект, който поставяше на вниманието част от проблемите с подготовката и контрола на младите водачи. За съжаление и до момента нямаме нов закон за пътното движение.

 

Същевременно считаме, че пътната безопастност изисква комплексен подход, координирани действия с държавата и системна и целенасочена работа за реализация на набелязаните цели. Столична община има значителен брой стратегически документи. В практическата дейност, обаче, проблемите на пътната безопастност не намират място.

 

През изминалия мандат Столичният общински съвет не прие задължителната от законова гледна точка „План-схема за комуникационно-транспортната система“. Тя се явява организационния механизъм за координиране на инвестиционните усилия в пътната инфраструктура и свързаните с нея организационни елементи на пътната безопасност. По тази причина години наред не са на дневен ред пътните пробиви на бул. „Данаил Николаев“ и бул. „Пенчо Славейков“, които дооформят първия и втория градски ринг, има застой в развитие на основната пътна мрежа в западната част на града.

 

Недовършена и недобре функционираща е системата от околовръстен път, ринговете на града, недостатъчна е плътността на главна улична мрежа, лоши са параметрите на съществуващите улици, чрез които да осъществяват връзките между градските територии. Не е решен проблемът с осигуряване на предимство в движението по бус лентите на обществения транспорт. Внедрената автоматизираната система за управление на движението не носи очаквания ефект за трафика в града. Решенията за информационни табла за скоростните режими на възлови места от общинската пътна мрежа и разширяване на камерите за контрол на пътя са добри, но недостатъчни мерки.

 

Изостава ремонтът на основната и второстепенната пътна мрежа. Състоянието на кварталните улици е изключително лошо - изобилие на дупки и неравности. С малки изключения в центъра, обслужващите улици са напълно занемарени.

 

Паркирането в София става все по-тежък проблем. Преобладаващо автомобилите са върху уличните платна, тротоарите и зелените площи. Липсва стратегия и последователни действия за трайно решаване на проблема. В централните части и райони се дава приоритет на събирането на средства от публичните пространства чрез „синя” и „зелена” зони. Наред с това превръщане на тези зони от места за краткотрайно паркиране в места за приоритетно домуване на автомобили не решава цялостно и трайно въпроса.

 

 Засилващият се транспортен трафик и задръстванията на уличната мрежа се превръщат в постоянно явление, което сериозно уврежда градската среда и води до опасно замърсяване на въздуха, което се превърна в един от най-сериозните проблеми на София.

 

Смятаме за необходимо разработване на задание и приемане на нов петгодишен план за организация на движението в София. Очевидно това ще бъде актуална задача за следващия общински съвет. В съдържателен план той ще съдържа довършване на участъците на околовръстния път, бул.“Тодор Каблешков“, пробивите бул. „Пенчо Славейков“ и бул. „Данаил Николаев“, връзката между ж.к. „Люлин“ и „Овча купел“. Обособяване на градски магистрали и скоростни трасета, съобразени с безопасност на водачи и пешеходци. Контролиране на бус лентите за предимство на обществения транспорт. Предимство в движението на наземния обществен транспорт. Доразвитие на системата на светофарното регулиране, реконструиране и поддържане на основната и второстепенната пътна мрежа и координиране на строителните реализации за облекчаване на трафика;

 

Изграждане на мрежа от паркинги, приоритетно в кварталите. Изграждане на извън улични паркинги в рамките на благоуствояването на вътрешнокварталните пространства. Изграждане на етажни паркинги в зоните с повишено търсене и недостатъчни свободни площи. Прецизиране на „синята“ и „зелена“ зона като форма за краткотрайно паркиране.

 

Заедно с това приемане на система от мерки за овладяване на човешкия фактор чрез образование, обучение и превантивен контрол от семейство, училище, държавни и общински власти.

 

С годишните бюджети на Столична община да се залагат конкретните задачи по организация и безопастност на движението, които да подлежат на контрол и отчетност.


2. Изслушване на представители на МВР и Столична дирекция за Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия относно дейността през изминалата година за опазване на сигурността и обществения ред в столицата, както и за предприетите мерки за подобряването им през настоящата година.

Така зададена темата показва намерение само за разговор по проблеми без тяхната систематизация, анализ на проблеми и решения, ресурсно и кадрово обезпечаване, необходима координация и взаимодействие с държавните органи.

 

Решенията, които ние системно поставяме са свързани с:

 

Осигуряване на публичност и откритост по въпросите на сигурността, като основните въпроси се обсъждат и решават заедно с гражданското общество;


Разширяване периметъра и възможностите на центъра за видеоконтрол, ограничаване и превенция на престъпността;


Поддържаме на безопасна градска среда - осветление по спирки, подлези, паркове, квартални градинки, междублокови пространства и квартални улици;


Осигуряване на ефективна система за охрана на парковете на столицата;


Засилен контрол върху популацията на безпризорните и скитащи кучета, както и върху собствениците на агресивни домашни кучета;


Постоянен мониторинг на състоянието на сградите и инфраструктурата в столицата. Обезопасяване на изоставените и опасни сгради;


Постоянен контрол за безопасността и устойчивостта на земетресения на обществените общински сгради - училища, детски градини и ясли, здравни заведения, административни сгради;


Постоянно видео наблюдение и засилено полицейско присъствие около училищата и детските градини. Осигуряване на безопасни маршрути за децата до училищата;
Осъществяване на общински разяснителни кампании сред учащите се против употребата на наркотици.


Съвместно с неправителствени организации реализация на проекти срещу агресията в училищата и превенция на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни;


Съвместни действия с МВР за опазване на общинската собственост и сигурността на гражданите;


Въвеждане на денонощни патрули с участието на общинска полиция и представители на СДВР;


Осигуряване на районен инспектор във всеки микрорайон, съвместно със СДВР, и подобряване на координацията с кварталните съвети.


По същество и по двете теми няма подготвени документи, които да се разгледат в комисиите на общинския съвет и да се предложи проект за решения. Няма перспектива за тяхното решаване в обхвата на изтичащия мандат на съвета.

Това затвърждава общото ни разбиране, че с това заседание на общинския съвет се цели критичен пиар ефект на управляващите, което няма да доведе до трайни промени в пътната безопасност, опазване на обществения ред и защита на населението при бедствия и аварии. По тази причина се разграничаваме от подхода на временните решения и ще търсим тяхното решаване с политическата платформа за предстоящите местни избори през 2023 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2744 |12.05.2023 Близо 11 000 деца са приети на първо класиране в общинските детски градини и ясли на София . 11| 2784 |09.05.2023 Общинските съветници от групата на ”БСП за България” поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова . 5| 2963 |27.03.2023 Украинските власти евакуираха общинските служби в град Авдеевка, Донецка област . 1| 3061 |24.02.2023 След намесата на съветници от БСП лъч надежда за хората от Казичене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads