Реклама / Ads
5| 5181 |12.02.2016 НОВИНИ

Обвинен и оправдан за убийство съди прокуратурата за 500 000 лв.

.
Пламен Калайджиев
Пламен Калайджиев, който 15 г. след убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, беше окончателно оправдан, съди прокуратурата за рекордно обезщетение. Той настоява да получи от държавното обвинение 500 000 лева заради обвинението, че е извършил престъплението.
 
Исканото обезщетение за неимуществени вреди е справедливо, тъй като в последните 15 години името на Калайджиев беше опетнено, стоя дълго в ареста, а накрая бе оправдан на три инстанции, коментира пред "Правен свят" адвокатът му Виктор Бънев.

Калайджиев е завел дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) в Софийския градски съд (СГС) още миналата година. Делото обаче е насрочено за месец март, тъй като наказателното дело за убийството на адвокатката е изискано от Инспектората на Висшия съдебен съвет и не е налично.

Процесът е един от най-дълго проточилите се в България и бе наблюдаван от Европейската комисия.

Жестокото убийство на Надежда Георгиева беше извършено на 28 февруари 2000 г., а съдебният процес започна едва през 2005 г. Чак на 9 октомври 2012 г. пък той приключи на първа инстанция, като съдия Владимир Астарджиев от СГС оправда и тримата подсъдими - Пламен Калайджиев, Орлин Аврамов и Димитринка Атанасова.

В мотивите си съдът записа, че изходът от делото е бил предизвестен заради "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението".

Присъдата беше потвърдена от Софийския апелативен съд (САС), който направи подобни изводи. По повод едно от основните доказателства на прокуратурата - потник с кръв, намерен в дома на Георгиева, за който се твърдеше, че е на Аврамов, магистратите посочиха в мотивите си, че става дума за серия от абсурди.

Оказа се, че потникът е намерен от анонимен по делото полицай, в отсъствие на свидетели, а експертиза по него е правена година по-късно. Затова съдът заяви, че при събирането на това веществено доказателство са допуснати почти всички възможни значими процесуални нарушения.

"Налице е едно правно "нищо", се казваше още в мотивите на САС.

През март миналата година Върховният касационен съд окончателно остави в сила оправдателните присъди, като прие, че по делото няма не само преки, а дори и косвени доказателства срещу подсъдимите.

По време на убийството главен прокурор беше Никола Филчев, който дори беше обвинен от близките на Георгиева, че лично я е убил. Такива доказателства обаче не бяха открити.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4522 |11.02.2016 Граничният полицай Ю. Узунов, обвинен в корупция, остава под стража . 0| 4403 |10.02.2016 Душев, обвинен за бияч на помориеца Тончев, остана зад решетките . 0| 6058 |10.02.2016 17-годишният стрелец от Кърджали обвинен в умишлено убийство . 4| 6261 |09.02.2016 Фрог научи: Търсят съучастник на прокурорски син, уличен в убийство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads