Реклама / Ads
0| 2979 |23.11.2022 НОВИНИ

НС одобри плащането за първите Ф-16

.
Мнозинството в Народното събрание ратифицира на второ четене двете споразумения, които са свързани със средствата за плащането на първите осем военни самолети Ф-16.
 

Документите за закупуването на първите осем Ф-16 са подкрепени със 159 гласа. Те са от партиите ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната, ДПС и Демократична България. 

 

Политическите сили БСП и "Възраждане" се противопоставиха на решението за закупуване военните самолети.

 

Целта на споразуменията е средствата да бъдат в сметка, която носи доходност на България, до момента, в който трябва да се платят изтребителите.

 

Преди два дни от компанията производител "Локхийд Мартин" съобщи, че първите осем изтребителя F-16 Block 70 за България са в процес на производство. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България трябва да има още осем самолета, за да станат общо 16 – една пълна ескадрила.

 

По думите на министъра се е избързало с договора, за да получим самолетите през 2027г., както е по договор, а не да отлагаме това напред във времето. "Първата вноска е платена, за да влезе в сила договора", обясни той. 

 

От "Възраждане" посочиха, че подписаният договор е капан и ощетява страната ни: "Поставени сме пред избора „купи или умри“. Аз лично не бих купил при това положение, посочи Николай Дренчев.

 

От Демократична България обявиха, че ще подкрепят законопроекта. „Аз не съм присъствал на преговорния процес, но се поинтересувах и разбрах, че разходите 25 млн. долара са поети от американската страна, вследствие на преговорите с българското правителство. По втория договор е взето решение да не се включва офсет в цената“, обясни военният министър. Димитър Стоянов уточни, че цените вече са други. Той уточни, че по втория договор още нямаме укрития за самолетите, но сме поръчали подвижни такива от Швеция. 

 

Министърът на отбраната увери, че договорите се изпълняват добре. Той призна, че има забавяне по изграждане на специализираната инфраструктура за изтребителите, но се надява това да приключи в срок.

 

След дебатите, предложението бе гласувано и бе прието с 11 гласа „за“, 1 глас „против“ и 1 „въздържал се“.

 

Така бяха одобрени международните договори (LOA) BU-D-SAD за придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70. В договорите се включват и  боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили“ и (LOA) BU-P-LBC „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3301 |19.11.2022 Първите думи на бащата на Александър: Няма по-хубаво нещо! . 1| 3240 |18.11.2022 МО е готово да внесе промени за заплащането на извънредният труд на военнослужещите . 3| 3227 |17.11.2022 САЩ одобриха за консумация месо създадено в лаборатория . 0| 3064 |10.11.2022 НС одобри нов налог за печелившите енергийни фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads