Реклама / Ads
13| 3008 |19.04.2023 НОВИНИ

Официално: България забранява вноса на храни от Украйна до 30 юни

.
Източник: личен архив
Днес на заседанието на МС беше прието решение за ограничаване на временно достъпа на продукти с произход Украйна до територията на Република България.
 

България последва примера на вече други държави, с опасенията, че нашият пазар е пренаситен от култури, имаме продукция за няколко милиарда лева, за която има опасност да не бъде реализирана, и така или иначе спрените коридори до редица други държави ще бъдат отново пренасочени към този през Румъния и България, заяви служебният земеделски министър Явор Гечев.

 

По думите на министъра има опасения за качествата на редица от продуктите.

Той обяви, че решението ще влезе в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 г. „То винаги може да бъде променяно. Надяваме се това решение да е глас по отношение на исканията за решения от ЕК. Готови сме да подобряваме условията в коридорите. Очакваме с нетърпение дебата с другите държави.“

 

„Устойчивото решение е общоевропейско решение на проблема. Това, което предприемаме, е крайна мярка, но бяхме принудени да я направим, защото няколко други страни предприеха едностранно такива мерки и увеличиха риска за България“, заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов

Подкрепата ни за Украйна продължава. Диалогът с ЕК продължава ежедневно, днес пак ще имаме среща. Има разбиране в този диалог за това колко е важен този проблем за нас.

 

„Коридорите на солидарност ще продължат да работят, но да се гарантира, че те са наистина коридори на солидарност и за транзит, а не стоката да остава в граничните държави на конфликта и да се дисбалансира тотално пазара в България и в останалите държави“, каза още той.

 

„Надявам се това решение да падне преди 30 юни. Мислим обаче, че въпреки че в целия ЕС няма такива проблеми, то шест държави най-близко до Украйна търпим изключително сериозни санкции. Трябва да има по-засилена вътрешна солидарност. Решенията за коридорите в този начин не работят. Ние сме пред жътва, няма какво друго да направим“, допълни Гечев.

 

„Няма да толерираме неща, които да влияят на цените, пазарът и без това е пренаситен. Няма условия за покачване на цените“, предупреди още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4435 |19.04.2023 Европейският съд погва България по три случая . 9| 2531 |19.04.2023 България налага временна забрана за внос на храни от Украйна . 3| 2725 |19.04.2023 Проф. Маринов: България е страната на неограничените възможности, всичко може да се случи . 1| 2510 |18.04.2023 България създава съвместен Икономически форум с Белгия и Люксембург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads