Реклама / Ads
5| 7076 |21.05.2018 ПОЛИТИКА

Огнян Минчев: Пред Путин президентът Радев да постави въпроса за цената на руския газ

.
Огнян Минчев Източник: БГНЕС
Политологът Огнян Минчев заяви, че изразените публично позиции от държавния глава препотвърждават искането му да бъдат вдигнати санкциите срещу Москва. Според Минчев правомощията на българския президент не са високи, особено в сферата на икономиката.
 

„Той може съвсем спокойно да постави въпросите, които засягат българския национален интерес, независимо от това дали те се намират в обхвата на неговите пълномощия и възможности за цялостно решаване“.

 

Минчев изброи въпросите, които според него би следвало да се поставят пред руския президент. Първият от тях е за цената на руския газ за България, която, по думите му, вече три десетилетия сериозно надвишава средната цена на този природен ресурс в Европа. На второ място през последните 30 години остава нерешен и въпросът за руските входни мита за български стоки, като обмитяването на нашата продукция е по-високо от това за други бивши страни - членки на Източния блок, воден от бившия Съветски съюз. Възможността не само да се получава руски газ, но и да се транзитира също е на дневен ред, допълва анализаторът и подчертава, че както за Южен, така и за Северен поток, постигането на съгласие по този въпрос няма да е лесно от международна гледна точка и от гледна точка на законодателството на Европейския съюз.

 

Огнян Минчев е убеден, че българският президент като държавен глава на страна член на ЕС и НАТО, трябва да изрази тревога от нарастващото напрежение в региона – особено в района на Черноморието и на Балканите – и „от активно разширяващата се милитаризация на Черно море след анексията на Крим от страна на Русия, както и от опитите на руските специални служби да интервенират във вътрешните работи на балканските страни и да създават напрежение от типа на това, което се случи в Черна гора – опита за преврат, чиито следи водят до специалните служби на Русия".

Според политолога българските официални лица не бива да се държат при посещение в Русия по начин, който създава противопоставяне: „България има силна нужда от нормални, равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и именно заради тази потребност е необходимо проблемите да бъдат назовавани категорично, пряко, с необходимото уважение и да се търсят механизми и общи пространства на взаимен интерес, в който тези проблеми да бъдат разрешавани“.

 

Огнян Минчев смята, че възродената геостратегическа конкуренция неизбежно ще се отрази на отношенията на България както с нейните партньори, така и със страни като Руската федерация, които влизат в „конкурентна схватка“ с тях.

 

„Но ако ние наистина претендираме, че имаме специални отношения с Русия, изградени върху някакви специфични близости – културни, исторически, религиозни – изградени между България и Русия, ние би следвало да използваме този исторически потенциал, ако претендираме, че той е наличен, именно, за да вървим в посока, която е обратна на това геополитическо противопоставяне, да вървим в посока смекчаване и в посока регулиране на отношенията – не само между България и Русия, но и между по-широките блокове, чиито представители се явяват те в съвременния свят".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11408 |18.05.2018 В. Енчев: С ”ИЛИНДЕНСКА МАКЕДОНИЯ” Каракачанов пак предаде България! . 4| 7502 |30.04.2018 Курумбашев: България да е истински европредседател, а не да се прави на частен брокер . 3| 6956 |03.04.2018 Екатерина Захариева: Срещата в София за Западните Балкани не е пред провал . 12| 14391 |16.03.2018 Политологът Иво Инджов: Предсрочни избори ще има до края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads