Реклама / Ads
0| 2790 |01.12.2022 НОВИНИ

Около 12 000 ученици участват в дуално образование

.
Близо 12 000 ученици са включени в дуално обучение, след започването му преди седем години. Ако през учебната 2016/2017г. само 353 ученици започват обучение чрез работа, през сегашната учебна година те са вече 11 705. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов отбеляза това по време на конференция за ролята на частните компании за ефективна система на професионално образование, организирана от Посолството на Швейцария, МОН и Българо-швейцарската търговска камара в София.

 

Министърът каза, че благодарение на започнатия през 2015 г. швейцарски проект ДОМИНО в България е създаден модел и е изграден капацитет за прилагане на принципите на учене чрез работа в системата на професионалното образование. Над 70% от участвалите в проекта работят в предприятията, в които са обучавани.

 

Проф. Пенов изтъкна, че държавата съдейства и ще продължи да помага за разширяване на сътрудничествата между училищата и бизнеса. Възможност за връзка е вече създаденият към Министерство на икономиката регистър на работодатели, които желаят и имат право да се включат като партньори в обучението. Учениците в тези паралелки получават стипендии, а в XI и XII клас имат право да сключват трудови договори.

Министър Пенов обаче посочи, че все още работодателите се въздържат да инвестират и подготвят ученици, защото нямат гаранции, че те ще останат в тяхната фирма.

 

По думите му процесът все още се нуждае от усъвършенстване чрез облекчаване на административните процедури, защото всяко затруднение демотивира участниците. В този процес водещ е МОН, но всяка промяна се прави в сътрудничество с останалите министерства и след обсъждане с учители и директори на професионални гимназии, което води до намиране на успешни решения.

 

По време на конференцията бе представен швейцарският модел, по който 2/3 от учениците са включени в обучение чрез работа. Акцентирано бе върху ползите за фирмите, които подготвят ученици: привличат млади таланти, инвестират в човешки потенциал и си осигуряват кадри с адекватна подготовка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9955 |30.11.2022 Голям цирк около думата ”импотентен” в Народното събрание . 0| 2723 |30.11.2022 Катастрофа с три коли блокира Околовръстното в София . 1| 2722 |29.11.2022 ВАП ще проверява по сигнал Околовръстното на София . 3| 4545 |27.11.2022 Отношенията били сложни, но БСП не са затръшнали вратата за ПП. Ще участват в разговори при покана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads