Реклама / Ads
8| 3056 |09.03.2021 НОВИНИ

Около 3 млн. избиратели гласуват на 4 април, прогнозира политолог

.
Първан Симеонов Източник: БГНЕС
В България в момента няма повече от 5,2 млн. души с избирателни права. Очаква се избирателната активност да е по-ниска заради коронавируса. Около 3 млн. ще гласуват на 4 април. По-възрастните хора повече може да се притеснят и да се въздържат от гласуването. По този начин COVID-19 повлиява в негативен план на опозицията.
 

Това коментира политологът Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR, отбелязвайки обаче, че в България не се гласува малко.

 

По думите му в момента в състезанието за парламента са 7 формации - 5+2.

 

„Шансът на ГЕРБ е, че опозицията до голяма степен е разделена. Сегашната ситуация позволява на ГЕРБ да укрепне и да възвърне политическата си форма. Последното проучване на „Галъп“ пък сочи, че се увеличава разликата в подкрепата на ГЕРБ и БСП в полза на партията на Борисов“, обясни Симеонов.

 

Той обясни, че е проблем да се определи кой е на трето място – Слави Трифонов или ДПС. По думите му „Демократична България“ е загубила инерцията си от лятото, но е с ясни изгледи да бъде в Народното събрание. Около и над ръба са още две формации - на Мая Манолова и ВМРО, смята политологът.

 

По думите му има още няколко партии, за които може да се очаква добро представяне, което обаче не включва прескачане на бариерата – „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“, „Възраждане“, АБВ, „Републиканци за България“, „Атака“.

 

Според него формулата предполага коалиции около ГЕРБ и БСП. Възможни обаче били и скрити коалиционни формули без ясна отговорност, които обикновено били по вкуса на ДПС.

 

По думите му „Демократична България“ може да очаква подкрепа от българите зад граница. Възможно било от чужбина да има солиден резултат и за Слави Трифонов. ДПС също по думи на Симеонов се появява в Югозападна Европа заради трудовата миграция. Той подчерта, че вотът в чужбина в голяма част всъщност е вот от Турция, а официално Анкара вече се отнасяла много топло към ДПС.

 

Политологът обясни, че напоследък хората предпочитат личности, а не четат особено програмите.

 

„Когато хората търсят бързи решения и изпълнени обещания, то и партиите се ориентират така – „Ще направим“, „Ще изпълним“. Борисов и до ден-днешен е разказвач - това е неговата прословута комуникационна способност“, заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3453 |05.03.2021 АКФ сезира ЕС за проблеми около варненско пристанище . 2| 3103 |04.03.2021 ЦИК: Хората под карантина ще гласуват с подвижна избирателна кутия . 8| 3264 |04.03.2021 Спират тока на павилионите около шахтата-убиец в София . 11| 3440 |02.03.2021 ”Галъп”: Ако изборите са днес - гласуват около 3 милиона души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads