Реклама / Ads
2| 2658 |30.04.2024 НОВИНИ

Окончателно: Парламентът слага край на рекламата на хазарт в медиите

.
Източник: БГНЕС
Рекламата на хазарт в медиите се забранява. Това реши окончателно парламентът днес на извънредно заседание, след като приеха на второ четене промени в Закона са хазарта. Припомняме, забраната беше предложена миналата седмица от Теменужка Петкова от ГЕРБ и председателя на бюджетната комисията Йордан Цонев от ДПС.
 

Ограничението ще важи за радио и телевизионни програми, с изключение на излъчването на тиражите на "Българския спортен тотализатор" и тяхното анонсиране, защото тотото задължително разпределя печалбите си за спорт и култура, а не разполага с тях по своя преценка като частните оператори. Забраната обхваща и обществени места, включително фасади на сгради, печатни произведения и електронни медии, включително и интернет страници, върху имущество държавна и общинска собственост, с изключение на билборди. Приетият днес закон влиза в сила 3 дни след обнародването си в "Държавен вестник".

 

Депутатите не се съобразиха със становищата на редица медийни браншови организации и на хазартните оператори, които обявиха, че ограничаването на рекламата на хазарта ще доведе до увеличаването на активността на нелицензирани сайтове, което респективно намалява възможността на държавата да събира данъци и такси от хазартна дейност, както и да осигури защита на тези потребители. Против промените се обявиха и спортни федерации, защото така ще загубят спонсори и финансиране за спорта.

 

Изключение от всичко прието ще има само за игрите на Българския спортен тотализатор.

 

 В дневния ред на депутатите залегнаха четири точки. Първа точка е второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта. 





След това бяха предвидени второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица и второ гласуване на Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS).  

 

В началото на заседанието в процедура по начина на водене Явор Божанков от "Продължаваме промяната - Демократична България" поиска в дневния ред да бъде включена декларация във връзка с това, че на територията на страни членки се извършват диверсионни действия, зад които по думите му стои руската страна.





Депутатите гласуваха още размяна на точките в дневния ред. Като първа точка парламентът ще разгледа на второ гласуване промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения. Законопроектът е внесен от Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ - СДС). Втора точка остава второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от Теменужка Петкова (ГЕРБ - СДС) и Йордан Цонев (ДПС).

 

Заседанието продължи с деклрации от името на парламентарни групи. 

 

Изненадващо второто четене на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица не получи подкрепа. Промените бяха одобрени по-рано на заседанието на бюджетна комисия.

 

Това означава, че въведеният от началото на тази година алтернативен данък за събиращите гъби, горски плодове и трюфели остава в сила. Срещу отмяната на данъка тази сутрин пред сградата на НС протестираха гъбари и билкари, а в пленарната залата бившият финансов министър Асен Василев защити нуждата от оставането на данъка. Същевременно не се прие и удължаването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба до края на годината. Сега законът предвижда тя да се върне на нивото от 20% от 1 юли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2566 |30.04.2024 Нетаняху категоричен: Идеята, че ще прекратим войната, преди да бъдат постигнати всички нейни цели, е изключена . 0| 3913 |30.04.2024 До 8 май цените на горивата нe мърдат от сегашните. А после? . 0| 2562 |30.04.2024 Патентният данък за берачите на гъби остава . 0| 2476 |30.04.2024 Евростат: През първото тримесечие икономическият растеж в еврозоната нарасна повече от очакваното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads