Реклама / Ads
19| 47964 |12.04.2021 ИНТЕРВЮ

Октай пред Фрог: Слави Трифонов да продължи да не вярва в ”добрите намерения” на ГЕРБ, БСП и ДПС

.
Осман Октай
Слави Трифонов да продължи да не вярва в ”добрите намерения” на ГЕРБ, БСП и ДПС. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай. Ето какво още допълни той по отношение на сегашната политическа ситуация:
 

-        Г-н Октай, имате ли идея какво се „върти“ в главата на задкулисието, така, че партиите на статуквото да запазят влиянието си в политиката?

 

 

-        Задкулисието безспорно е в патова ситуация след тези парламентарни изори. В момента то се  опитва да щракне капана около Слави Трифонов с идеята той да приеме подкрепа от т. нар. системни партии, било то ГЕРБ, БСП или ДПС. Всички без изключение го подтикват да състави кабинет с тяхна подкрепа. За съжаление забелязвам подобни опити и от другите формации на протеста- „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“.

 

-        Как си обяснявате подобно единомислие на опоненти по отношение на следващите политически ходове?

 

-        Само с едно – със зависимости. Задкулисието има свои хора в тези формации, чрез които се опитва да влияе върху техните решения.

 

-        Има ли печеливш ход за българския народ при този резултат на изборите?

 

-        Има, ако Трифонов със своите екипи, самостоятелно и без емоции приеме следващите си тактически стъпки за следване на неговата политическа програма. Това означава, че се откриват две възможности. Ако в този парламент има възможност да се промени Изборния кодекс, така че да се сменят органите за управление на изборния процес, и се даде възможност на българите зад граница да гласуват, само за това си заслужава да се разтегли във времето  дейността на 45-то НС. Иначе никакъв друг смисъл няма. Всички други идеи, които се дават, ще бъдат блокирани от БСП, ДПС и ГЕРБ.

 

-        Възможно ли е новите партии, заедно с подкрепата на БСП, да речем, да гласуват промени в съдебната система?

 

-        Не вярвам на такава теза. БСП, ако искаха да правят реформи в съдебната система, нямаше да влязат в съглашателство с ГЕРБ и ДПС при избора на състава на ВСС. Спомнете си, че именно техните представители в Съвета подкрепиха кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Депутатите на БСП вкупом с ГЕРБ и ДПС подкрепиха още избора на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. БСП са изпаднали в много тежка ситуация след тези избори. Те биха могли да бъдат употребени от партиите на протеста за промяната на изборния закон.  Най-малкото могат да ги изпробват дали биха се съгласили за такава промяна. Ако няма такава воля сред БСП, те не биха могли да вкарат и тази тема за обсъждане в НС, защото демократичната опозиция ще се провали.

 

-        ДПС сега заявяват, че обществото иска промяна. Защо не го заявиха това в средата на миналата година по време на масовите протести?

 

-        От вечерта на изборите позициите на ГЕРБ, ДПС и БСП абсолютно са позиции на това задкулисие. Заедно с всички политолози, анализатори, придворни журналисти, към това подтикват Слави Трифонов и партиите на протеста.  Единствената цел на тези системни партии, натикани съвсем основателно в ъгъла,  е да се вклинят и да създадат достатъчно противоречия около трите опозиционни формации.

 

-        От ГЕРБ си противоречат. Преди изборите ни увериха, че те си имат премиер и това е Борисов. След вота, обаче заявиха, че той няма да е министър-председател. Това обръщане на позицията става в рамките на десетина дни. Какво ще се случи в Борисов?

 

-        Той се намира в тежка изолация. Неговата партия също. Пред Борисов стоят две задачи. Поведението му показва, че след агресията в изборната нощ, той вече е стартирал предизборната си кампания. Виждаме го вече всеки ден какво прави и обещава. Той знае, че предсрочните избори са неизбежни.  Ако иска да спечели с време от 14 дни, въртейки мандата за съставяне на кабинет, той ще се възползва от това. Ако сметне, че е готов за предсрочни избори, може да върне още същият ден мандата. На неговите думи не може изобщо да се разчита. Той решава еднолично и на мига тези въпроси. Всичко в тази ситуация е в ръцете на втората сила- партията на Слави Трифонов.  Убеден съм, че той не вярва в добрите намерения нито на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС. Не е моя работа да го съветвам, но само ще кажа - да продължи все така да не им вярва.  

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 14752 |09.04.2021 Калоян Константинов пред Фрог: Борисов е уплашен, че ще изгуби властта и търси начин да подхлъзне опозиционните партии . 30| 21355 |05.04.2021 Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Чалгаризацията на нацията е факт, но тя не започва от Трифонов . 27| 15859 |02.04.2021 Георги Георгиев пред Фрог: След записа очаквам прокуратурата да влезе в ролята на бухалка срещу нас . 16| 8255 |01.04.2021 Майката на Емил Шарков пред Фрог: Ще продължа да търся истината за убийството му и след решението в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads