Реклама / Ads
0| 2568 |08.11.2022 НОВИНИ

Октомври отбеляза абсолютен рекорд по горещини в Европа някога

.
Октомври е бил най-горещият месец, регистриран някога в Европа, след рекордно лято, посочва Европейската програма за проследяване на промените в климата "Коперник" (Copernicus).

Средните температури са били с почти 2 градуса Целзий  над референтните стойности за периода 1991-2020 г., се посочва в изявлението на "Коперник".

 

Европейската служба, която не разполага със сравними данни преди периода 1991-2020 г., вече обяви, че лятото на 2022 г. е било най-горещото, което е регистрирано (с около 1,34 градуса Целзий над нормата).

 

"Сериозните последици от глобалното затопляне вече са очевидни и се нуждаем от амбициозни действия по отношение климата на конференцията COP27, за да гарантираме, че емисиите ще бъдат намалени, с цел да се стабилизират температурите близо до целта от 1,5 градуса Целзий, определена от Парижкото споразумение", коментира Саманта Бърджис, заместник-директор на службата "Коперник".

 

По нейни данни горещата вълна е довела до рекордни дневни температури в Западна Европа и до рекорден октомври за Австрия, Швейцария и Франция, както и за голяма част от Италия и Испания.

 

Европа е най-бързо затоплящият се континент на Земята.

 

Според доклад на Световната метеорологична организация (СМО), публикуван на 2 ноември, през последните 30 години Европа се е затоплила над два пъти повече от останалите части на света и е отбелязала най-голямото повишение на температурата от всички континенти. Затоплянето е било с 0,5 градуса Целзий на десетилетие. 

 

През октомври в някои части на континента необичайната жега е била съчетана, както и през лятото, с недостиг на валежи. "Времето беше по-сухо от средното в по-голямата част от Южна Европа и Кавказ",  отбелязват от "Коперник".

 

За сметка на това в северозападната част на Иберийския полуостров, части от Франция и Германия, Великобритания и Ирландия, северозападната част на Скандинавия, голяма част от Източна Европа и Централна Турция времето е било по-влажно от обичайното.

 

В останалата част от света в Канада са отчетени рекордни горещини. Много по-високи от средните температури са наблюдавани също в Гренландия и Сибир.

За сметка на това най-ниските температури спрямо средните са регистрирани в Австралия, руския Далечен изток и части от Западна Антарктида.

 

От края на 19-и век Земята се е затоплила с близо 1,2 градуса Целзий, като около половината от това увеличение се е случило през последните 30 години. Тази година е на път да стане петата или шестата най-топла, която е регистрирана, въпреки въздействието от 2020 г.  на Ла Ниня - природен феномен с периодичен характер в Тихия океан, който охлажда атмосферата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2571 |08.11.2022 МВР: От началото на годината до края на октомври са задържани 4105 мигранти . 0| 2360 |04.11.2022 Октомври е бил рекордно топъл в Испания от 1961 година насам . 0| 2335 |31.10.2022 Годишната инфлация в еврозоната отбеляза рекорд през октомври с 10.7% . 0| 2360 |24.10.2022 Рецесията в еврозоната? Пореден спад на бизнес активността през октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads