Реклама / Ads
18| 7231 |01.02.2021 НОВИНИ

ОЛАФ: България да върне 6 милиона за далавера с джипове за МВР

.
Пламен Узунов Източник: БГНЕС
Европейската служба за борба с измамите поиска от България да върне близо 6 милиона евро заради далавера с джипове за Министерството на вътрешните работи. Става дума за обществена поръчка, осъществена по времето на Пламен Узунов - бивш служебен министър и съветник на Радев.
 

ОЛАФ започва разследването си през 2018 г. То се отнася до сключен на 23 март 2017 г. договор за закупуването на полицейски автомобили с европейски средства. Вътрешен министър в тогавашния служебен кабинет е Узунов. 


Според твърденията на европейската служба МВР е нарушило условията на споразумението си за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени.  Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.


ОЛАФ препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството. Според службата е възможно да има злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс, а престъпното деяние засяга финансовите интереси на ЕС. 


Разследването беше приключено от ОЛАФ през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия.


Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на ОЛАФ. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд. 


“Разследващите служители на OLAF често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна  публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност, затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно  препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че ОЛАФ и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци”, заяви генералният директор на ОЛАФ Виле Итала.

 

Цялото съобщение на ОЛАФ може да видите тук.

 

ФрогНюз припомня, че прокуратурата нахлу в Президентството на 9 юли миналата година, а един от претърсените кабинети бе именно този на Пламен Узунов. Рейдът на държавното обвинение обаче стана повод за избухването на протестите през лятото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3392 |01.02.2021 Управляващата коалиция може да се превърне в предизборна . 16| 3759 |01.02.2021 Моника Евстатиева от NPR: В България е опасно да си журналист . 27| 4180 |01.02.2021 Асен Агов: Има страх в Кремъл, корупционният модел на Путин е в умален вид и в България . 90| 4760 |30.01.2021 ПП „Републиканци за България“: Атаката срещу партийната ни централа е срещу евроатлантическите ни ценности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads