Реклама / Ads
2| 2787 |20.04.2021 НОВИНИ

Омбудсманът: Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да бъдат отменени

.
Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева е на мнение, че матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да бъдат отменени.
 

51 хиляди са учениците, които миналата година трябваше да се явят на матури в 10-и клас, но не го направиха, защото бяха отменени поради риска за здравето им. 50 хиляди са родителите, които се подписаха в петиция срещу провеждането им. Министерството на образованието защо отказва да чуе гласа им", заяви в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

 

По думите ѝ дистанционното обучение при малките ученици не върши работа, а при големите мотивацията рязко намалява. Според Диана Ковачева учебната програма не предвижда нито един ден за подготовка и изпитите са безсмислени в тази ситуация.

Омбудсманът коментира и промените на Изборния кодекс, както и организацията на проведените на 4 април парламентарни избори.

 

"Изборният кодекс се пипа, но проблемите остават. Изборното законодателство не трябва да се променя минимум 6 месеца преди изборите, такива са препоръките. Трябва да намерят решения, част от карантинираните лица не успяха да гласуват, защото беше прието тези, които до 3 дни преди изборите са карантинирани да нямат право да упражнят правото си на глас", коментира Диана Ковачева.


Тя бе категорична, че е недопустимо да се ограничават конституционни права със закон и карантинираните лица трябва да имат право да гласуват до самия край.

"Получих жалби от техниците, които поддържат машините, проблемът засяга 2 хиляди души, част от тях не можаха да гласуват, защото те поддържат например в Плевен, а са регистрирани в някое село и не могат да се върнат. Имах жалба от ваш колега от БНТ за служебно ангажираните лица. ЦИК трябва да им даде възможност да упражнят правото си на глас. Трябва да се реши и проблемът в чужбина с хора, които са в държави извън ЕС и имат ограничение до 35 секции, те трябва да бъдат увеличени", добави Диана Ковачева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 9320 |11.04.2021 ”Клас стани! Клас мирно!”: Деца посрещнаха Борисов с аплодисменти . 2| 3382 |31.03.2021 Пак класация и пак последни. Този път за средните почасови разходи за труд . 4| 3105 |30.03.2021 Диян Стаматов: От 12 април вероятно учениците от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат в клас . 5| 3222 |29.03.2021 Нова система за прием в 1-ви клас в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads