Реклама / Ads
3| 2409 |28.02.2024 НОВИНИ

Омбудсманът призовава парното да поевтинее

.
Омбудсманът на Република България проф. Диана Ковачева Източник: БГНЕС
Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заради множеството жалби от битови клиенти срещу прекалено високите месечни сметки за парно през настоящия отоплителен сезон.
 

Проф. Ковачева изтъква, че прегледът на предоставените от гражданите документи ясно демонстрира, че основната причина за формирането на тези завишени сметки са рекордно високите цени на топлинната енергия, утвърдени от КЕВР за регулаторния период 1 юли 2023 г. – 30 юни 2024 г.

 

Общественият защитник дава пример с потребителите на "Топлофикация София" ЕАД, които понастоящем заплащат исторически най-високата регулирана цена на топлинната енергия - 137,93 лв./мВтч (без ДДС), при цена на природния газ от обществения доставчик в размер на 71,08 лв./мВтч (без ДДС) за м. февруари 2024 г.

Това дава повод на омбудсмана да насочи повторно вниманието на регулатора към необходимостта от спешно преразглеждане и намаление на регулираните цени на топлинната енергия.

 

По думите й към 1 март т.г. ще бъдат изпълнени изискванията от допълнителните разпоредби за регулиране на цените на топлинната енергия (НРЦТЕ) за наличие на „съществено изменение между определената от КЕВР прогнозна цена на природния газ за регулаторния/ценовия период спрямо постигнатата и прогнозната такава за оставащия срок на периода“ в размер над 15%.

Също така проф. Ковачева поставя специално ударение върху това, че все още очаква от КЕВР информация от разпоредена проверка на "Топлофикация София" със срок до 30 септември 2023 г. - да извърши проверка на настройките на системата за автоматично регулиране и при необходимост да извърши такава на всички абонатни станции, присъединени към топлопреносната мрежа на територията на София и да ги въведе в съответствие с топлинните режими на сградата, с цел осигуряване на необходимия микроклимат и недопускане преразход на топлинна енергия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6414 |28.02.2024 БНБ: Общият брутен външен дълг на България е малко над 45 млрд. евро . 16| 2798 |28.02.2024 Кирил Петков: Не сме "Продължаваме управлението". Няма да подпишем коалиционно споразумение с ГЕРБ . 0| 2327 |28.02.2024 Погребват Навални на 1 март в Москва . 3| 2321 |28.02.2024 Явор Божанков: Ключовият избор, който ни предстои в съдебната система, е този на ВСС и Инспекторат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads