Реклама / Ads
0| 2631 |14.10.2024 НОВИНИ

ООН призовава страните да премахнат блокадите на мигрант

.
Ръководителят на Агенцията на ООН за бежанците Филипо Гранди призова страните да отменят мерките за блокиране на мигранти по границите, подчертавайки, че те са неефективни и често незаконни.
 

Ръководителят на Агенцията на ООН за бежанците Филипо Гранди призова страните да премахнат мерките за блокиране на мигранти по своите граници, като заяви, че те са неефективни и понякога дори незаконни, съобщава "Ройтерс". В обръщение към повече от 100 дипломати и министри на годишната среща на ВКБООН в Женева, той изтъкна, че по света са разселени безпрецедентните 123 милиона души.

 

"Може да попитате: какво може да се направи? Като начало, не се фокусирайте само върху своите граници," настоя той и призова лидерите вместо това да разгледат причините, поради които хората бягат от домовете си. Гранди подчерта необходимостта от справяне с основните причини за разселването и призова за съвместни усилия за намиране на решения.

 

Без да назовава конкретни държави, той спомена, че инициативите за прехвърляне или спиране на схеми за убежище нарушават международното право. Гранди предложи на страните помощ в търсенето на справедливи, бързи и законни схеми за убежище. Той също така призова за значително увеличаване на подкрепата за бежанците, бягащи от гражданската война в Судан, предупреждавайки, че липсата на ресурси вече ги тласка към рисковани пътувания през Средиземно море и дори през Ламанша към Великобритания.

 

"В това смъртоносно уравнение има нещо, което трябва да се даде. В противен случай никой не трябва да се изненадва, ако разселването продължава да расте - както в числа, така и в географско разпространение," изтъкна Гранди. ВКБООН твърди, че работи за гарантиране на правото на всяко човешко същество, което е избягало от насилие, преследване, война или бедствие в родината си, да търси и намери безопасно убежище. Работата на агенцията е под силен натиск, като броят на разселените хора нараства ежегодно през последните 12 години.

 

Превод и редакция: frognews.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2219 |14.10.2024 Зоологическа градина организира "Олимпийски игри" за леопардови костенурки . 1| 4736 |14.10.2024 Весела Чернева: Войната в Украйна няма да завърши с капитулация на едната или другата страна, а с някакво споразумение . 33| 2454 |14.10.2024 Шефът на германското разузнаване: Русия ще е готова да нападне НАТО до края на десетилетието . 4| 10686 |14.10.2024 СИНПИ: Има опасност да бъдат обречени на ликвидация висшите училища в Северна и част от Южна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads