Реклама / Ads
9| 2890 |06.06.2024 НОВИНИ

Операция "Нептун" в Нормандия - най-големият морски десант в историята, повратна точка на Втората световна война

.
Нормандия - 6 юни 1944
Преди 80 години на 6 юни 1944 г. съюзническите сили правят морски десант в Северна Франция, който се превръща в прелюдия към освобождението на Франция и Западна Европа от нацистка власт. Операция "Нептун", официалното кодово име на десанта в Нормандия, бележи повратен момент във войната.
 

Над 160 000 съюзнически войници нахлуват в Нормандия на 6 юни 1944 г. От тях 73 000 са от Съединените щати, а 83 000 от Великобритания и Канада. Сред тях има и френски войски, сражаващи се

под командването на ген. Шарл дьо Гол. Те се изправят срещу 50 000 германци.

 

.

Повече от 2 милиона съюзнически войски, моряци, пилоти, медици и други хора от дузина страни са включени в цялостната операция „Овърлорд – битката за изтръгване на Западна Франция от контрола на нацистите, която започва в „Деня Д.“


Най-големият морски десант в историята започва в 6:30 сутринта, веднага след разсъмване на пет плажа с кодови имена: „Юта“, „Омаха“, „Голд“, „Джуно“ и „Суорд“. Операцията включва и действия навътре от брега, включително спускане на войски с парашут върху стратегически германски обекти и рейнджъри от американската армия, които се катерят по скали, за да превземат немски оръжейни позиции.


В десантната операция участват около 7000 кораба и десантни съда и близо 11 000 самолета. Най-голямата морска десантна операция по време на Втората световна война е осъществена успешно благодарение на огромното превъзходство по море и въздух, осигурено с ресурсите на САЩ. Успехът ѝ спомага за откриването на втори фронт в Европа.


Съюзниците полагат огромни усилия, за да убедят германците, че нахлуването ще бъде около Кале, а не в Нормандия. Те създават фалшива 1-ва американска група армии в Кент, изграждат фиктивно оборудване и поставят начело генерал Джордж С. Патън, когото германците смятат за най-добрия съюзнически генерал, в Югоизточна Англия. Истинските радио съобщения от 21-ва група армии първо се насочват към Кент чрез наземни линии и след това се излъчват, за да се накарат немците да повярват, че повечето съюзнически сили са концентрирани именно там. Патън се намира в Англия до 6 юли, като по този начин продължава да заблуждава немците, че второ нападение ще се случи при Кале.

Германците се хващат на стръвта и дори след деня на Десанта те задържат много от най-добрите си войски в района на Кале, очаквайки второ нахлуване.


В битката за Нормандия са 73 000 съюзнически воини, а 153 000 ранени. Убити са между 4000-9000 германци.


Световни лидери от двете страни на Атлантика се очаква да се включат във възпоменателните прояви по случай 80 години от десанта на съюзническите сили в Нормандия по време на Втората световна война.

 

.

Сред водещите лидери, които ще присъстват, ще бъде американският президент Джо Байдън, който от вчера е във Франция. Очаква се да присъстват и френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски, а също и британският крал Чарлз Трети и членове на нидерландското кралско семейство.


Голям отсъстващ ще бъде руският президент Владимир Путин, който беше поставен в международна изолация, след като през февруари 2022 г. нареди пълномащабното нахлуване в Украйна и затова не е сред поканените за тазгодишните възпоменателни прояви.


Възпоменателните церемонии ще се състоят на плажа в Сен Лоран сюр Мер, известен още като плажът "Омаха".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2474 |06.06.2024 В “Честно казано с Люба Кулезич” днес ще видите . 10| 2631 |06.06.2024 58 % от българите са готови да отидат на фронта ... или поне така казват . 1| 3941 |06.06.2024 Променят условията на ученическите екскурзии, вече ще има по-големи изисквания . 2| 4782 |06.06.2024 Стоил Цицелков за ФрогНюз: Очаквам слабо подготвени членове на СИК и волна интерпретация какво е невалиден глас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads