Реклама / Ads
0| 3888 |20.12.2023 НОВИНИ

Опозицията в Сърбия протестира. Как Вучич си спечели властта?

.
Александър Вучич
Противниците на президента на Сърбия Александър Вучич, който спечели изборите в неделя на фона на твърденията за големи нарушения и измами, обявиха гладна стачка и се разположиха на лагер в сградата на централната избирателна комисия. След вота опозиционните партии и независимите наблюдатели твърдят, че е имало изборни измами, въпреки твърденията на Вучич, бивш ръководител на управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС), че е спечелил предсрочните избори, особено в Белград, столицата на страната.
 

Управляващата в страната Сръбска прогресивна партия (СНС) получи нечестно предимство на предсрочните парламентарни избори чрез пристрастност на медиите, неправомерно влияние на президента Александър Вучич и нарушения при гласуването, като например купуване на гласове, заяви в понеделник международна мисия за наблюдение.

 

"Не можем и не трябва да признаем откраднатите избори в Белград", обяви Мариника Тепич от опозиционната партия "Сърбия срещу насилието" в понеделник вечерта, преди да се присъедини към протеста в сградата. Няколко хиляди сърби се събраха в центъра на града и блокираха една от главните му пътни артерии, предаде "Politico".

 

Популистката СНС на Вучич спечели 46,72% от гласовете на изборите в неделя, според предварителните резултати на държавната избирателна комисия, базирани на преброяването от 96% от избирателните секции. Лявоцентристкият опозиционен алианс "Сърбия срещу насилието" се класира на второ място с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия - на трето с 6,56%.

 

Вучич балансира отношенията си както със Запада, така и с Кремъл, но сега ще трябва да се справи с новите опасения, че подкопава демокрацията в страната.

 

По традиция лидерите на ЕС и Запада щяха да отправят поздравления към управляващата СНС на Вучич след изборите. Този път поздравления поднесоха само личности като унгарския министър-председател Виктор Орбан, говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков и китайското външно министерство.

 

Този път Европейският съюз и Съединените щати призоваха Сърбия да отговори на опасенията относно изборния си процес, след като независими наблюдатели установиха тревожни нередности, включително купуване на гласове по време на предсрочните избори в неделя.

 

"Със загриженост стигаме до заключението, че избирателният процес се нуждае от осезаемо подобрение и по-нататъшни реформи, тъй като правилното функциониране на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединяване на страната към ЕС", заявиха в съвместно изявление еврокомисарите Жозеп Борел и Оливер Вархеи. Изборният процес в Сърбия, която е кандидат за членство в ЕС от 2012 г., трябва да бъде значително подобрен, заявиха двамата.

 

Във вторник Държавният департамент на САЩ заяви, че разглежда констатациите на мисията на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Вашингтон призова Сърбия да си сътрудничи с ОССЕ, за да се справи с "несправедливите условия", свързани с изборния процес.

 

ОССЕ "установи също така, че изборите са били белязани от множество процедурни недостатъци (като) натиск върху държавни служители и злоупотреба с публични ресурси, както и че тези фактори, заедно със системните предимства на управляващата партия, създават несправедливи условия. Затова ще настояваме Сърбия да работи с ОССЕ, за да се справи с тези опасения", заяви говорител на Държавния департамент, цитиран от "Ройтерс".

 

Наблюдателите също така заявиха, че е имало злоупотреба с публични ресурси, липса на разделение между официалните функции и дейностите по кампанията, сплашване на избиратели и купуване на гласове.

 

Макар че обвиненията в нередности са съпътствали и предишни избори в Сърбия, националните и местните избори на 17 декември бяха счетени за по-нередовни от обикновено. Местният независим наблюдател на изборите CRTA обяви, че "резултатите от изборите в Белград не отразяват истинската воля на жителите, които са гласували".

 

В миналото наблюдателите на изборите, включително ОССЕ и представителите на ЕС, до голяма степен одобряваха процеса на гласуване, като подминаваха дребните нередности.

Тези избори обаче бележат рязко отклонение, тъй като наблюдателите изразяват сериозни опасения. В своя доклад ОССЕ обяви, че гласуването е проведено при "несправедливи условия", като посочи обстановката, белязана от остра реторика, пристрастност на медиите, натиск върху служителите в публичния сектор и злоупотреба с публични ресурси.

 

В доклада се посочват и случаи на насилие, купуване на гласове, пълнене на урни и чести твърдения за "организиране и транспортиране на избиратели с автобуси в подкрепа на управляващата партия на местните избори".

 

Протестиращи се събраха пред централната избирателна комисия в понеделник и вторник, надувайки свирки и обещавайки да продължат, докато изборите не бъдат отменени.

 

"Протестирам, защото изборите бяха абсолютно фалшифицирани и сегашните резултати не отразяват волята на народа", каза Ана Мандинич, 28-годишна политоложка, която се присъедини към протестите в центъра на Белград. "Всички ще излезем на улицата, защото искаме нормални избори поне веднъж в живота си".

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3300 |20.12.2023 Депутатите ще бистрят бюджета поне до 19 ч. днес . 0| 3295 |20.12.2023 Петър Мицин беше определен за плувец №1 на България за 2023 г. . 2| 5138 |20.12.2023 Тир помете патрулка на АМ “Тракия” . 5| 3385 |20.12.2023 Иво Христов: С реформите в Конституцията България спира да е суверенна държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads