Реклама / Ads
4| 3138 |28.02.2023 НОВИНИ

Орбан на една страница с Путин. Хареса мирния план на Китай

.
Унгарският премиер Виктор Орбан за пореден път стъпи встрани от останалите си колеги в Европа и сближи позициите си с тези на руския президент Владимир Путин. Орбан, който е считан за черна овца в блока, заяви, че предложеният преди дни от Китай мирен план за Украйна е добър и изрази подкрепата си за него.
 

Представители на САЩ и ЕС отхвърлиха мирното предложение на Китай за Украйна като опит за отвличане на вниманието от неговата проруска позиция, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза миналата седмица, че предложението не среща много голямо доверие, защото "Пекин не успя да осъди незаконната инвазия на Русия в Украйна". 


Китай и Русия бяха единствените държави по време на срещата на държавите от Г-20, които не подкрепиха декларация, с която войната се осъжда. Пекин също се въздържа при гласуването на резолюцията на ООН за Украйна, която изисква Русия незабавно да изтегли военните си от територията на страната. 


Забележките на Орбан предизвикаха отпор в парламента в понеделник.


"Защо правителството застана на страната на убиеца Путин? Възможно ли е унгарският премиер да е агент на Русия?", попита бившият унгарски премиер и опозиционен лидер Ференц Дюрчани по време на парламентарния дебат след речта на Орбан.


Китайският мирен план беше представен малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че Китай обмисля да предостави смъртоносни оръжия на Москва, които да използва срещу Украйна. 


Предложението за мир на Китай е в 12 точки и бе публикувано миналия петък, когато светът отбеляза една година от началото на войната. Документът включва критики към едностранните санкции, призиви за възобновяване на мирните преговори и намаляване на стратегическите рискове, свързани с ядрените оръжия. Освен това изисква зачитане на суверенитета и териториалните целостта на всички страни, без конкретно да иска Русия да изтегли войските си.


Въпреки това украинският президент Володимир Зеленски предпазливо приветства усилията на Пекин за прекратяване на войната, в нещо, което изглежда като опит да поддържа диалога с Китай отворен и да попречи на Пекин да предостави оръжия на Русия.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също каза, че планът "заслужава внимание“ на пресконференция в понеделник, добавяйки, че подробностите трябва да бъдат "предмет на задълбочен анализ“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3095 |27.02.2023 Нова страница: Какво се разбраха ЕС и Обединеното кралство за Северна Ирландия? . 7| 3039 |27.02.2023 Военният министър за импийчмънт на президента: Поредното политическо говорене в една предизборна битка . 10| 3689 |26.02.2023 Нейнски: Ако Русия раздели Украйна, това няма да е последната държава, жертва на апетита й . 30| 3371 |26.02.2023 Западът имал една цел - да раздели Русия и да я контролира, смята Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads