Реклама / Ads
6| 4421 |12.06.2015 НОВИНИ

Орбан затваря границата със Сърбия заради бежанците

.
Орбан не се шегува!
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че правителството му ще обмисли "всички възможности" за затваряне на границата със Сърбия заради бежанците. По думите на Орбан "миграцията е опасна", затова унгарският кабинет ще изслуша следващата седмица препоръките на вътрешния министър по въпроса, съобщи АП.
 
До края на май 50 000 мигранти са преминали незаконно границата на Унгария. За сравнение - през цялата 2014 г. те са били 43 000, а през 2012 г. - 2157. Около 70 процента от бежанците сега са от Афганистан, Сирия и Ирак. Повечето от тези имигранти отиват в други европейски страни, но Германия и Австрия казаха, че планират да върнат около 15 000 мигранти обратно в Унгария.

Според Орбан Европейският съюз би трябвало да финансира центрове извън своите граници, където мигрантите, които искат да дойдат в Европа, да могат да остават, докато бъдат разгледани техните случаи. По думите му "е необходимо проблемът да бъде уреждан извън" ЕС.

В Унгария вече стартира правителствена кампания чрез афиши срещу миграцията, която породи полемика. На един от афишите пише: "Ако идвате в Унгария, не може да отнемате работата на унгарците". На друг афиш чужденците са призовани да уважават унгарската култура.

Преди дни пък италианският премиер Матео Ренци предупреди ЕС, че трябва да направи повече, за да се справи с десетките хиляди мигранти.Европейската комисия ще защитава предложението си за квотното разпределение на имигрантите в ЕС "до последната му дума". Очакваме предложението ни да бъде приложено възможно най-скоро, заяви говорителят на комисията Маргаритис Скинас.

Междувременно правителството на германския канцлер Ангела Меркел гласува удвояване на фондовете за бежанци, които се отпускат на федералните провинции и за 2015 г държавната помощ ще възлиза на 1 млрд. евро, съобщи Ройтерс. Напливът от имигранти, търсещи убежище от военните конфликти в Ирак и Сирия, предизвика напрежение в много региони на Германия, а на места провокира и атаки от страна на неонацисти.

Вътрешният министър Томас де Мезиер заяви, че се работи в две посоки. "Всички засегнати трябва да правят разграничение. Тези, които получават статут, бързо да покрият хуманитарните си нужди. А тези, които нямат перспектива за оставане, да получат разрешение и да могат веднага да напуснат страната ни", обясни Мезиер.

Германските власти прогнозират, че броят на бежанците в страната тази година ще се удвои до 450 хиляди. Канцлерът Меркел ще се срещне идната седмица с лидерите на провинциите, за да обсъди детайлите около споразумението като ускоряване на репатрациите и депортациите и установяване на правила за хората, получаващи статут на бежанци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4631 |02.06.2015 Лекарка от Тетевен действала неправилно при раждане, затварят родилното . 0| 4731 |29.05.2015 НАП търси инспектори за мобилните групи на границата . 3| 4547 |28.05.2015 Оградата по границата не падала, а била подкопана от дъждовете . 2| 4210 |25.05.2015 Москов отстъпи: Няма да затваря онкоцентъра в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads