Реклама / Ads
9| 5747 |06.03.2014 НОВИНИ

Орешарски: Имаме готовност с находището на газ в Чирен

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: Булфото
Разчита се на диалог, в който водещите трябва да бъдат Киев и Москва. ЕС би трябвало да участва под различни форми, като стимулира този процес, а не пряко да се намесва. Вярвам, че диалогът ще доведе до сравнително бързи решения за отрегулиране поне на основните открити въпроси на този етап.
 

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след днешния извънреден Европейски съвет в Брюксел. Премиерът определи като позитивно извеждането на обща декларация на европейските държавни и правителствени ръководители. Той добави, че е изразена готовност на ЕС да участва в усилията за деескалация на напрежението в различни формати, в това число и като контактна група.

„Счита се, че решението на проблема трябва да стане чрез разговори между Русия и Украйна", отбеляза министър-председателят. Според него би било добре да има поне стартиране на разговорите до следващия Европейски съвет. „Ако разговорите стартират, се надяваме да се очертаят направленията, в които те текат", каза премиерът.

Орешарски изтъкна, че декларацията започва с призив към Русия да изтегли незабавно въоръжените си сили и да осигури достъп на международните наблюдатели. Документът съдържа и подкрепа за териториалната цялост и независимостта на Украйна. Също така осъжда решението на парламента на Крим за референдум - представя го като незаконно в контекста на украинската конституция.

„Европейският съвет по същество потвърди решенията на Съвета на външните министри, в това число да прекрати преговорите с Русия по визовите въпроси и по новото споразумение с Русия. Беше подкрепена позицията за решението на европейските страни-членки на Г8 и на европейските институции да спрат подготовката си за участие на срещата в Сочи. В декларацията е подчертано, че всякакви по- нататъшни стъпки от страна на Русия към ескалация на напрежението ще доведе до нов кръг мерки от страна на ЕС, които могат да включат различни икономически сектори", каза министър-председателят.

Премиерът Орешарски отбеляза, че е одобрен пакет финансова помощ за Украйна общо в размер на 11 млрд. евро в следващите няколко години, като 3 млрд. евро. от тях идват от ЕК. „Потвърдени бяха два ангажимента - за визова либерализация с Украйна и за подписване на Споразумението за асоцииране с Грузия и с Молдова не по- късно от август тази година", каза още той.

Попитан от журналисти как биха се отразили евентуални санкции за Русия премиерът коментира: „Каквито и да е санкции не биха се отразили положително не само на нас, но и на която и да е страна-член на ЕС. Въпросът не е само да се мерят ефектите, а да се нормализира обстановката в Украйна, която обстановка в този си вид представлява заплаха за сигурността в региона. Никой не е привърженик на разширяване на обхвата на санкциите - това пролича и при дебата".

По отношение на доставките на горива и на газ министър-председателят изтъкна: „По наши оценки на този етап отчитаме като ниска степен на достоверност спирането на газовите доставки. Днес украинският премиер спомена, че има дълг около 2 млрд. евро към Газпром, който ще направят всичко възможно да бъде изчистен, за да може редовно да получава газ не само Украйна, а и европейските страни от по-източната част, които са в по-голяма степен зависими от руския газ.

Що се касае до нашата готовност - находището в Чирен има известен капацитет. При рационализиране на вътрешните доставки, тази газ е достатъчна за около месец и половина. Като добавим и ограничения ни добив от едно от находищата, които функционират и при ограничено потребление - до два месеца можем да издържим".

Премиерът каза още, че тъй като е краят на зимния период, газохранилището в Чирен не е пълно, но от миналата седмица то се нагнетява, така че да се възстанови газта, ползвана през зимните месеци.

„Новият украински премиер ни запозна с фактическата обстановка в Украйна. Естествено беше той да изрази безпокойство от продължаващото напрежение в неговата страна и призова държавните и правителствени ръководители на ЕС да ускорят подписването на Споразумението за асоцииране. Беше решено да се ускори подписването на политическата част от Споразумението. Що се касае до икономическата - евентуално след по- задълбочен анализ на ефектите", каза още министър-председателят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5910 |05.03.2014 Орешарски: Проиграваме различни варианти за газови доставки . 4| 6278 |05.03.2014 Тр. Трайков: Спокойно! Вече имаме местен добив на газ . 18| 5146 |18.02.2014 Ангел Найденов: Имаме 55 цели до 2028 г. . 9| 5123 |17.02.2014 Орешарски:Осми блок-„резерва" на Пети и Шести на "Козлодуй"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads