Реклама / Ads
11| 5464 |14.09.2013 НОВИНИ

Орешарски смутолеви позициятата на България за удар срещу Сирия

.
Източник: Булфото
Премиерът Пламен Орешарски не изрази ясно становище за позицията на България относно евентуална военна операция срещу Сирия заради употребата на химическо оръжие там.
 
„Първо бих искал да подчертая, че ние осъдихме използването на химическото оръжие като крайно нехуманно действие. Ние по всякакъв начин ще дадем нашия принос срещу използването на химическо оръжие, където и да е по света", коментира министър-председателят пред „Дарик".

Разговорите по въпроса за Сирия продължават вече трети ден в Женева. Междувременно обаче източници от Вашингтон съобщиха, че президентът Обама си запазва правото за американски удар срещу Дамаск в случай, че режимът на Башар Асад не изпълни ангажиментите си по контрола на химическия си арсенал.

Преувеличените опасения от тероризъм
Премиерът Орешарски призна, че съществува повишен риск от терористични нападения в целия регион и дори целия свят във връзка със сирийската криза, но категорично отрече да има пряка заплаха срещу България.

„Терористична заплаха няма към нашата страна. Има повишен риск не само в България, а в целия регион, няма да сбъркам ако кажа дори в цял свят. Съвременният динамичен свят не може да изключи каквато и да е заплаха, това го виждаме в последните няколко десетилетия", обясни министър-председателят.

Той увери, че държавата е взела съответните мерки срещу потенциалните заплахи, но нарече опасенията от евентуални заплахи срещу България преувеличени.

Сирийските бежанци в България
Пламен Орешарски потвърди, че капацитетът на България за прием на бежанци е надхвърлен. Само сирийските граждани, които за заловени на границата, надхвърлят 2000, а като цяло бежанците у нас са около 4000.

Според премиера се прави всичко възможно за настаняването и интегрирането на бежанците у нас, като в момента се работи по програми за образованието на сирийските деца. Орешарски бе категоричен, че може след определена езикова подготовка те да влязат и в български паралелки, а не да се отделят като общност.

Според него причина за напрежението в бежанските центрове са преди всичко лошите условия на живот и най-вече - пренаселването им. „С походни легла по коридорите, това не са нормални условия; в някои от тях има общи сервизни помещения, предаде бтв. Предполага се, че в тези центрове пребиваването им ще бъде в ограничен период от време; те не са направени за дълго пребиваване. Когато в един център има концентрация на много хора, логично се получава напрежение", коментира Орешарски.

Все още не е взето окончателно решение къде ще бъдат построени два нови центъра за бежанци. На първо място критерият за избор ще бъдат минимални средства за изграждането им и на следващо място, реакцията на нашите съграждани, посочи премиерът.

„Моля се никога български граждани да не изпадат в ситуация да търсят помощ от други страни и това трябва да имаме предвид в случай на хора в беда", каза Орешарски.

„Надяваме се ситуацията в Сирия да се подобри, сирийските граждани да се върнат по домовете си. Преобладаващата част не идват тук по икономически съображения, а поради събитията в Сирия и страха за живота си", допълни премиерът.

Българите в Сирия
Според премиера в Сирия има български граждани и при необходимост, те могат да бъдат евакуирани.

Орешарски вижда в ситуацията в Сирия заплаха и за икономиките в региона, но и за глобален растеж. В България от икономическа гледна точка, ситуацията в Сирия, особено в контекста на ефекта от повишаването на цената на горивата, ще се отрази по „преобладаващо негативен начин".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5457 |13.09.2013 Орешарски: Няма реформи за 100 дни . 16| 4785 |13.09.2013 Орешарски се притеснява за резултата по делото за "Белене" . 29| 5092 |11.09.2013 Орешарски кани вторият по богатство китаец да инвестира у нас . 41| 5728 |09.09.2013 Павлова: Администрацията на кабинета "Орешарски" не работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads